AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Taloususkonto

Apus YLE

Ylen uutispäätoimittaja Jokinen kertoo tämänpäiväisessä Hesarissa: "Mahdolliset puolueellisuuteen liittyvät ongelmat ovat... katsojan ja kuulijan arvioitavissa. Hän itse ei sellaisia näe. ”Tuskin on kellään siihen nokankoputtamista, että Matti (Apunen) ei osaisi olla toimittaja ja siinä roolissa...."

 

Robert Reich, Ayn Rand, objektivaatio, maahanmuutto

Amerikkalainen talousoppinut Robert Reich, joka oli Bill Clintonin opiskelijatoveri ja toimi myöhemmin hänen hallituksessaan työministerinä, esitellään verkkomediajätti Netflixin suoratoistopalvelussa tuoreessa dokumentissa "Kapitalismi kuntoon". Henkilökuvassa paljastuu muun muassa, että Reichin lähtö ministerinpaikaltaan perustui julkisuudessa esitettyjen perhesyiden lisäksi myös siihen, että hän menetti uskonsa mahdollisuuksiin korjata rahaohjasteisen talouden itsetuhoisia mekanismeja.

Totalitarismi, ilmiantokulttuuri, journalismi

 

Suomalaisia on noin kahdeksansataa vuotta hallittu vieraalla kielellä, ja kaikille historiallisesti alistetuille kansoille ominaiseen tapaan olemme sisäistäneet kaikkea kahtia jakavat, kahden kerroksen kaksinapaiset ajattelumallit. Kansallisesta historiastamme suoraan seuraa, että yhteiskunnalliset perusvastakohtamme, esimerkiksi kuilu hallitsevan ”eliitin” ja niin sanotun ”tavallisen kansan” välillä on korostunut ja jyrkkä. Sosiologiamme grand old man, Erik Allardt, puhui näistä kansallisista ominaispiirteistämme.

Kunniakulttuuri raastaa Suomea ja suomalaisia

Perussuomalaiset Nuoret järjesti 5. tammikuuta Oulussa luentotapahtuman Sananvapaus uhattuna. Valtakunnansyyttäjä vaatii PS-Nuorten entiselle puheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Tynkkynen kirjoitti Facebookissa heinäkuussa 2016 muun muassa, että ”on tehtävä kaikki, että esimerkiksi Irakin, Afganistanin ja Somalian kaltaisista kunniakulttuurin maista tuleva väki saadaan takaisin omiensa joukkoon”.

Rajat kiinni, rahat kiinni

Brittien irtiotto EU:sta on uutismyllerryksessä ja kommenttikiihkossa selitetty seuraukseksi yhtäältä tyytymättömyydestä ylikansallisiin taloussidoksiin, toisaalta protestiksi EU:n kyvyttömyydelle panna rajoja ei-eurooppalaisten "kulttuurien" kansainvaellukselle. 

Suomettumisen uusi tuleminen

Suomettuminen elää ja voi hyvin, vaikka muotoaan ja suuntaansa muuttaneena. Erikoistoimittaja Pekka Ervasti kutsui nykyilmiötä nimellä ”suomettuminen 2.0” juuri ennen poistumistaan/potkujaan Ylestä.

 

Miksi liberaalit suhtautuvat epäillen oikeistolaiseen talouspolitiikkaan?

Elina Lepomäen liittyminen kokoomuksen puheenjohtajakisaan on kiihdyttänyt keskustelua markkina-ajattelusta. Itse en tunne häntä tai hänen mielipiteitään, mutta hän vaikuttaa ensisilmäyksellä tervejärkisemmältä kuin monet muut jotka puhuvat aiheesta.

 

Tervetuloa takaisin, keskiaika

Elämme kaikki "reaalimaailmassa", mutta kysymys siitä mikä on "reaalista" ei ole kovinkaan reaalisella tasolla ratkaistavissa. Se on filosofinen kysymys, joka koskee enemmänkin sen tiedon luonnetta ja laatua, jolla saamme tietoa ja otteen "todellisuudesta".

Länsirintamalta ei mitään uutta

Ennen vaaleja uutisoitiin taloustilastoja, jotka kertoivat miten käsittämättömän hyvin rikkaimmilla ihmisillä menee. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Esimerkiksi eri  tuloryhmien mediaanituloja kuvaavat käyrät kahdenkymmenen vuoden ajalta muodostavat tasaisesti leviävän viuhkan, jonka yläpinnassa kelluvat ylemmät toimihenkilöt yhä parempine palkkoineen.

"Yhteiskuntasopimus", "velka", ja muuta huuhaata

Juuri missään mitä "yhteiskunnallisessa keskustelussamme" näinä päivinä nousee esille ei ole juuri mitään järkeä.

Puhutaan esimerkiksi "yhteiskuntasopimuksesta", valtion budjetin "kestävyysvajeesta", ja menoleikkauksista budjetin "tasapainottamiseksi", puhutaan "velasta", jne, jne. "Työstä" puhutaan ikään kuin se olisi määrällinen suure, ja "elvytyksestä" ikään kuin talous olisi leikkiauto josta on patterit loppu, jne.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä