AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakkoliitokset

Kuka kannattaa kuntien pakkoliitoksia?

Vaikka koko hallitus vaatii kuntaliitoksia, on kuntaministerin roolista johtuen juuri Kokoomus joutunut syntipukiksi ja pakkoliitosten ajajaksi. Miten puolueen puheenjoihtajaehdokkaat suhtautuvat pakkoliitoksiin:

Paula RISIKKO           EI

Alexander STUBB     ?

Jan VAPAAVUORI    KYLLÄ

Virkkusen ja valtiovarainministeriön virhe vai tahallinen teko?

Valtiovarainministeriö teki ministeri Henna Virkkusen johdolla päätöksen, jonka mukaan Kaarinan kaupungin on pakko osallistua erityiseen kuntajakoselvitykseen Turun alueella. Tälle tehtävälle annettiin myös määräaika, jonka mukaan selvityksen on valmistuttava 30.9.2014 mennessä. Tämä päätös koski myös 16 muuta alueen kuntaa, Turku mukaan lukien.

Keskusta estää pakkoliitokset

Pääministeri Katainen väitti radion haastattelutunnilla pari viikkoa sitten, että pakkoliitoksilla ehkäistäisiin kriisikuntamenettelyyn joutumista. Tämä on kummallista puhetta, koska pakkoliitosuhan alle joutuvat kehyskunnat eivät ole kriisiytymässä. Niitähän suorastaan kadehditaan.

 Liittämällä pakolla ympäryskuntia suuriin kaupunkeihin muilta kunnilta viedään yhteistyö- ja liitoskumppanit ja olemassaolon edellytykset. Käytännössä näille kunnille ainoaksi vaihtoehdoksi jää liittyminen suureen kaupunkiin.

Pettynyt Persu

Pettymyksen käsittelemiseen auttaisi huomattavasti se, että tietäisi, olenko pettynyt A-talk:n tekotapaan ja yleisradioon vai Persuihin.

Jos Persuja, suurinta oppositiopuoluetta ei oltu edes pyydetty ohjelmaan, olen pettynyt A-talkin tekijöihin ja yleisradioon. Sen kyllä kestää ja saa virtaa lisää toimintaan.

Jos Persuilta oli pyydetty keskustelija, eikä sitä ollut antaa, niin pettymys on masentavaa luokkaa. Jos asianlaita on tämä jälkimmäinen, meiltä joko puutuu osaavia ihmisiä puolueorganisaation yläpäästä tai puolueen puheenjohtaja ei luota muihin johtopaikoilla oleviin.

Menestys-Suomi ja Menetys-Suomi

Kataisen hallitus ajaa kunta- ja palvelurakenneuudistustaan härkäpäisesti eteenpäin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen varjolla hallitus haluaa rakentaa Suomeen suuria kuntia. Pienempien kuntien asukkaat pelkäävät lähipalveluiden loppumista. Pelko on aiheellinen. Hallitus haluaa jakaa Suomen hyvinvoivaan Menestys-Suomeen ja autioituvaan Menetys-Suomeen. Hallitus meinaa, että laitetaan Suomi kertarysäyksellä halki, poikki ja pinoon. Annetaan päätösvalta isännänvaltaa käyttäville suurkunnille ja litistetään pienet kunnat jyrän alle.

Kohti kuntien kahtiajakoa

Hallitus repii Suomea hajalle. Vastakkaisasettelu maaseudun ja kaupunkien kesken on kärjistynyt. Keskuskaupunkien pönkittäminen, kaupunkiseutujen reunakuntien syyllistäminen ja maaseudun alasajo on valtaapitävien poliittinen agenda.

Kaikkien yhteinen huoli on julkisen talouden velkaantuminen. Elämme yli varojemme. Siksi isommat rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä. Näpertely kuntien pakkoliitoksilla ei ole vastaus ajan haasteisiin. Kuntien raskaimmat sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat nopeasti uudistuksia. Keskustan kotikunta- maakuntamallille on käyttöä.

Yksi metropoli, yksi kunta? Mitenkäs maailmalla...

Suomen suurimmat kaupunkialueet halutaan kukin yhden kunnan haltuun. Rakenne kuulemma paranee. Ajatuksena se tuntuu selkeältä, mutta uhkana ovat suurten organisaatioiden vaivat. Miten muualla maailmassa?

 

Muuramen ja Jyväskylän pakkoliitosta vastaan

Yksi kotimaakuntani kuumimmista puheenaiheista on ollut jo pidemmän aikaa synnyinkuntani Muuramen ja nykyisen kotikaupunkini Jyväskylän pakkoliitosasia, jota muuramelaiset ymmärrettävästi vastustavat. Ymmärrettävästi siksi, että Muurame tulee erinomaisesti toimeen omillaan - toisin sanoen nykytilassaan.

Uppoaako Henna Virkkusen kuntauudistus?

Kuntauudistus on ehdottoman tarpeellinen. Henna Virkkunen on tässä asiassa tältä osin täysin oikeassa; miltei missään muussa ei sitten olekaan. Kuntaministeri Virkkunen on valjastettu mahdottoman asian eteen johtamistaidottomana ja toistokoneena, josta kerrataan samoja vanhoja hokemia. Pääministerin uhri ja uhka Kokoomuksen kannatukselle?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä