AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Jääviys

Berner ulos hallituksesta välittömästi?

 

Mediaa seuratessa tulee käsitys, että Anne Bernerin tapauksessa juridiset seikat ohittavat moraaliset. Muistuu mieleen kyseisen henkilön hallitusjäsenyys yrityksessä, jolla oli lehtitietojen mukaan kytköksiä  tiettyyn veroparatiisiin. Silloinkin selitys oli nykyisen kaltainen: minä ajankohtana  hän oli hallituksen jäsen ja milloin erosi.

Berner ulos hallituksesta välittömästi?

 

Mediaa seuratessa tulee käsitys, että Anne Bernerin tapauksessa juridiset seikat ohittavat moraaliset. Muistuu mieleen kyseisen henkilön hallitusjäsenyys yrityksessä, jolla oli lehtitietojen mukaan kytköksiä  tiettyyn veroparatiisiin. Silloinkin selitys oli nykyisen kaltainen: minä ajankohtana  hän oli hallituksen jäsen ja milloin erosi.

Valehteleeko oikeuskansleri vai pääministeri?

Ministeri Berner näyttää harhauttaneen oikeuskansleria antamalla tarkoituksella tai tahattomasti vääriä tietoja SEB pankkiin siirtymisen aikataulusta. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006007556.html

YLE:n hallintoneuvosto rikkonee hallintolakia ja lakia Yleisradio Oy:stä?

Oli melkoisen hätkähdyttävää, kun eduskunnan alaisuudessa toimiva veronmaksajien yhtiö ryhtyi harjoittamaan puoluepolitiikkaa. Yhtiö asetti juuri ennen vaaleja boikottiin yhden kilpailevan eduskuntapuolueen, Seitsemän tähden puolueen, jolla on yksi kansanedustaja.

Uusi oikeuskansteri kaalimaan pukiksi

Presidentti Niinistö on nimittänyt 23.5.2017 uudeksi oikeuskansleriksi Jaakko Jonkan jälkeen Tuomas Pöystin. Nimityksestä huolimatta Pöysti hoitaa nykyistä tehtäväänsä soten valmistelua tämän vuoden loppuun. Asetelma hipoo perustuslain rajoja. Miten päävalmistelija, jonka tehtävän tärkeyttä korostaa se, ettei hän voi ottaa tehtävää vastaan heti, voi jatkaa puolueettomana laillisuuden valvojana asiassa, jota itse on valmistellut. Jonkka siirtyi eläkkeelle huhtikuun lopussa.

Pääministeri, johtamisen taakka ja kanan pahnat

Ei ole epäilystäkään, ettei pääministeri Juha Sipilän asema olisi ongelmallinen, sillä hän ei elä platonisessa kulutuskommunismissa, jota antiikin filosofit vaativat poliitikoilta. Julkisten tehtävien hoitajilta edellytettiin sitoutumattomuutta maalliseen omaisuuteen, jotta he voisivat hoitaa tehtäviään puolueettomasti. Heidän piti olla vailla vaimoja ja lapsiakin, jotta he voisivat keskittyä valtion asioiden hoitoon. Siksi filosofikuninkaiksi haluttiin luontaisia filosofeja, ei liikemiehiä.

Kuka turvaisi miljonäärien perusoikeudet?

Juha Sipilän omaisuus ja siitä johtuvat kytkökset ovat taas viikon puheenaihe. Iltalehti (10.1.) nosti uusimpana esille pääministeri Sipilän johtaman vienninedistämismatkan Intiaan, jossa mukana ollut yritys Chempolis ilmoitti 110 miljoonan euron tilauksesta matkan viimeisenä päivänä.

Sipilän yhteys yritykseen on hänen lastensa 5 prosentin omistusosuus Chempoliksesta.

Jäävi vai ei

Julkisuudessa on käyty keskustelua pääministerin mahdollisesta jääviydestä Terrafame rahoituksen suhteen. Pääministerin sukulaisten omistama Katera Steel –yhtiö on voittanut urakan tarjouskilpailussa valtion omistamalta Terrafamelta ja pääministeri on ollut päättämässä Terrafamen taloudellisesta tukemisesta valtion rahoituksella.

Pääministeri on kertonut olleensa tietämätön Katera Steel -yhtiön tarjouksesta Terrafamelle. Olen vahvasti pääministerin tukena asian suhteen niillä tiedoin, mitä olen julkisuudesta lukenut.

Sipilän vakuutuskuori suurempi jääviysongelma

Keskustelun käydessä kiivaana YLE:n ja sipilän suhteesta on onneksi mukaan tullut uudestaan keskustelu hänen vakuutuskuoristaan. Niiden merkitys on huomattavasti suurempi kuin yksittäinen Terrafameen liittyvä sukulaisten kauppa. Sipilällähän on miljoonaomaisuus vakuutuskuorissa, jotka ovat siis laillisia - ei siinä mitään. Kritiikkiä on paljon kohdistettu siihen, että tällä ajatellaan saatavan verohyötyjä ja voidaan siirtää verojen maksua tulevaisuuteen. Tämän ollessa laillista kyseessä on kuitenkin lähinnä eettinen kysymys.

Keskusta: kepulikonstien kuningas

Juonittelu on Suomen Keskustassa perinne. Se kuuluu puolueen yhteisökulttuuriin, ja maine on palanut kiinni keskustan poliitikoihin kuin karjakeittiöstä tuvan kyökkiin kärrätty ternimaito paistinpannuun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä