AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Työnantajamaksut

Kunnon aluepolitiikkaa. Otetaan esimerkkiä Norjasta

Helsingin Sanomat kertoi hienon esimerkin todellisesta aluepolitiikasta, Norjassa (HS 29.11.2018).

Helppo on sanoa, että Norjassa on varaa harjoittaa aluepolitiikkaa, kun se on öljyttyä. Todellisuudessa se ei mene niin. Aluepolitiikkakin on arvovalinta.

Meillä Suomessa on varaa tukeen silloin, kun se menee Itämeren verovapaan myynnin ”matkailutukeen” (= 255 miljoonaa euroa varustamoille vuosittain) tai pääkaupunkiseudun ylikalliin asumisen rahoittamiseen (= asumistukimenot pääkaupunkiseudulle n. 700 miljoonaa euroa). Tässä vain pari esimerkkiä.

Työnantajamaksuja kiertävät yritykset kuriin!

Jätin kirjallisen kysymyksen sosiaaliturva- ja eläkemaksujen kiertämisestä.

Osa yrityksistä on johdonmukaisesti ja tarkoituksella alkanut kiertää työnantajavelvoitteitaan. Ne eivät enää palkkaa työntekijöitä työsuhteeseen ja tee henkilön kanssa työsopimusta, vaan ottavat työntekijöitä toimeksiantosuhteeseen, ”freelancereiksi”. Esimerkiksi Etelä-Suomessa tällaisia yrityksiä ovat ruoankuljetuspalvelu Foodora, ruokalähettipalvelu Wolt ja lehtiä jakava Earlybird.

Yhteismaa: Sakkoa uuden osakeyhtiön perustamisesta

"Laskuvirhe pankissa sinun hyödyksesi" korttia odotellessa, tällä kertaa napsahti hieman toisenlainen.

Perustin 30.3.2016 toisen osakeyhtiöni, ja se oli pankkitilin hankkimisen verran jouhevampaa kuin ensimmäisen perustaminen 2014. Silloin parikin pankkia totesi että yritysasiakkaat tuovat vain hiekkaa pankin lattialle ja kieltäytyivät avaamasta yritykselle tiliä ellen siirrä kaikkea henkilökohtaista pankkitoimintaani heille (kieltäydyin), nyt tili aukesi samassa prosessissa, vaikka pankissa pitikin käydä fyysisesti vakuuttamassa etten ole terroristi.

Palkat osinkoverolle

Yleisen käsityksen mukaan osingot ovat liian kevyesti verotettuja ja vallitsee vahva mielikuva, että pääomatulonsaajat laistavat velvollisuutensa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksessa.  Tästä voi esimerkkinä ottaa Ykkösaamun ohjelman 19.9., missä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen myötäili toimittaja Seija Raution lausetta "Osinkotulojen verotus on kevyempää kuin palkkatulon verotus" sanomalla "Se on tunnettu asia." Vaikka verotus ei kuulu Suomen Pankille, tulisi Liikasen tietää paremmin.

Onko palkkajärjestelmämme liian monimutkainen?

Ylen uutisten haastattelema Tehyn luottamusmies valitteli palkkasopimuksen nollalinjaa, kun käteen ei jää yhtään lisää. Aivan nollasopimuksesta ei ole kysymys, kun palkkataso nousi vähintään 0,43 % ja työttömille varataan prosenttiyksikkö lisää.

Ansiosidonnaisten etuuksien perusta kasvaa palkankorotusprosentin verran mikä nostaa tulevia eläkkeitä ja päivärahoja.

Työnantajan Kela-maksu on palkkavero - Lindström heti irti hallitusohjelmasta

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on ehdottanut työnantajan Kela-maksun palauttamista hinnaksi yhteiskuntasopimuksesta.  Ehdotus on koko lailla mieletön,  kun ajatellaan, että yhteiskuntasopimuksen päämääränä on ollut työvoimakustannusten alentaminen.

Työnantajain Kela-maksu oli palkkasuhteinen maksu, joka perittiin palkan päältä. Koska se esti palkanmaksun määränsä verran se oli käytännössä työntekijään kohdistuva palkkavero. Työnantajamaksun  vaihdellessa työnantajatyypeittäin se kohteli eri tavoin eri alojen palkansaajia.

Alaikäisten eläkemaksuista olisi enemmän haittaa kuin hyötyä

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden puheenjohtaja, ystäväni Anette Karlsson vaati keskiviikkona Demokraatissa, että eläkettä täytyisi karttua myös 15-17 -vuotiaana tehdystä työstä. Vaatimus kuulostaa reilulta, mutta olisi nuorten kannalta vahingollinen, koska tällöin nuorena tehdystä työstä pitäisi maksaa myös mojovia eläkemaksuja.

Työnantaja ei ole KELAn sivukonttori

Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajaa järjestämään ehkäisevää terveydenhuoltoa. Kalevan tekstareissa 26.4. oltiin näreissään erään kunnan työterveyshuollon muuttumisesta vain työperäisten sairauksien hoitajaksi. Yrittäjänä olen erittäin iloinen tästä kunnan rahoja säästävästä toimenpiteestä. KELA korvaa työnantajalle enintään 60 % työterveyspalveluista, joten työterveyshuolto tai työntekijöiden sairastaminen ei missään nimessä ole ilmaista lystiä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä