AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Lääketurvallisuus

Helsingistä terveys- ja lääkealan pohjoismainen pääkaupunki

Brexitin myötä Lontoossa sijaitsevan Euroopan lääkeviraston (EMA) uusi sijaintipaikka tulee päätettäväksi.

Hallituksen tulee tehdä viimeistään puoliväliriihessä päätös tarjota lääkeviraston sijaintipaikaksi Suomea. Samassa yhteydessä on viisasta perua virheellinen alueellistamispäätös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (FIMEA)  osalta.

Aikaa ei ole odottaa – tilaisuus tehdä Suomesta alan kärkimaa ei saa mennä meiltä ohitse.

Apteekkisäätelyn purkaminen jaksaa puhututtaa

Menneen päivän valtakunnan ykköslehdessä näytti jälleen olevan pari mielipidettä apteekkitoimintojen säätelyn vapauttamisesta. Myös eilen oli varsin ansiokas kirjoitus proviisorijohtoisen apteekkijärjestelmän eduista Suomen apteekeissa. (HS 23.10.2016)

Kun maksasi sanoo poks!

Kesä on aikaa, jolloin milloin millainenkin (h)ajatelma menee mediassa varsin huoletta lävitse mediatalojen kärkkyessä uutisia ja siitä poikivia kirjoituksia. Yksi kevään ja kesän nostoista, jota on ruodittu varsin näkyvästi, on ollut apteekkitoiminta ja sen sääntely. Ahnaat apteekkarit keikkuvat verotilastojen kärjessä ja tähän olisi syytä puuttua topakasti markkinoiden näkymättömällä kädellä. Keskustelu on tärkeää, mutta millä keinoin alaa kehitetään, on asia erikseen.

Mitä Ruotsin apteekkiliiketoiminnan vapauttamisesta voisi oppia Suomessa?

Ruotsissa valtiollinen apteekkiliiketoiminta vapautettiin v. 2009. Ruotsi vapauttikin tuolloin todella liberaalisti lääkemyynnin, sillä ilman reseptiä saatavia lääkkeitä sai ostaa siitä lähtien kaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta.

Ruotsi meni liberalisoinnillaan todella Suomen yksityisapteekkijärjestelmän ohi - ja niin lujaa, että "homma lähti myös lapasesta".

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä