AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Keskiolut

Oluen pitkä tie kaupan hyllyille

1919 astui Suomessa voimaan kieltolaki. Sen mukaan kaikkien yli 2 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien valmistaminen, varastointi ja myynti oli kielletty. Tämä laki oli voimassa aina vuoteen 1932. Sen jälkeen valtion monopoliasemassa olevat viinakaupat kaupungeissa "hoitivat" alkoholin laillisen jakelun Suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki

Alkoholipolitiikka ja sosiaalisen median älämölö

Alkoholipolitiikan kultainen sääntö on pelkkää matematiikkaa: alkoholihaittojen määrä on suoraan verrannollinen kokonaiskulutuksen määrään. Tämän tosiasian tulivat ennen vanhaan medialle kertomaan kerran vuodessa alkoholitutkijat muistuttaakseen alkoholin ihmisille ja yhteiskunnalle tuottamista ongelmista ja jättimäisistä kustannuksista. Lisäksi he aina muistuttivat siitä, että kulutukseen vaikuttavat päätekijät ovat alkoholin hinta ja saatavuus.

Kokoomus ei kirjoita Keskustan vaaliohjelmia

Koska edelleen kuulee väitettävän, niin sanotaan se vielä kerran selvällä suomen kielellä: Kokoomus ei kirjoita Keskustan vaaliohjelmia.

Keskusta jatkaa edelleen toisten syyttelyä Keskustan omasta linjauksesta siirtää keskiolut Alkoon. Keskusta päätti puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla ihan itse keskioluen laimennustavoitteesta ja tavoitteesta siirtää se Alkoon. Kokoomus ei kirjoita keskustan vaalitavoitteita eikä ole päättämässä niistä keskustan puoluekokouksissa.

Laman uhrit uusiokäytössä

Politiikassa vaaliaseeksi kelpaa lähes mikä tahansa. Tällä kertaa aseeksi on otettu anteeksipyyntö 1990-luvun lamaan sortuneilta yrittäjiltä. Anteeksipyynnön esittäjänä on laman aikaisen hallituspuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Keskusta on osaltaan vastuussa siitä lainsäädännöstä, joka konkurssiaallon mahdollisti. Puolue ei ole laman jälkeenkään hallituksissa suuria ole tehnyt laman uhrien auttamiseksi. Kauniita sanoja, mutta teot puhuvat toista Sipilän puolueen osalta. Laman yrittäjäuhrit ovat tulleet valjastettua uusiokäytöön Keskusta vaalivankkuria vetämään.

Huolellisuutta siinä, mitä laitetaan puolueohjelmiin!

Valistuneimmille äänestäjille ja politiikan toimittajille tärkein yksittäisen puolueen linjaa ja asemoitumista poliittisella kentällä kuvaava dokumentti on puolueohjelma. Virallisissa ohjelmissaan puolue antaa osviittaa siitä, millainen on sen ihanneyhteiskunta ja pääasialliset kohderyhmät.

Keskikaljasta ja koulutuksesta

Alkuviikosta saimme todeta, että kun suomalaisen keskiolut kuohuu yli, on tämän huomiota vaikea kiinnittää muihin aiheisiin. Siltä varalta, että yli läikkyy yhä, päätin tällä kertaa käsitellä kaksi suomalaisille tärkeää asiaa yhdessä blogikirjoituksessa. Ja jotta koulutus ei jäisi kaljan jalkoihin, käsittelen sen ensin.

Lapin lukiokoulutus uhattuna 

Kokeilujen hengessä viinit maitokauppoihin!

Myrsky olutpullossa, sitä oli alkuviikosta silmille roiskunut kuohahdus, jonka sai aikaan keskustan kaksi vuotta sitten laadittu alkoholipoliittinen linjaus. Kuohahdus täytti sosiaalisen median ja illan ajankohtaislähetykset. Myöhemmin keskusta julkaisi viisaasti tiedotteen, jossa kerrottiin, että se ei kannata kolmosoluen siirtämistä Alkoon. Puolueelle tärkeää on alkoholihaittojen vähentäminen, mutta keinoista ollaan valmiita neuvottelemaan ja puolue toivookin kaikkien panosta parhaiden ratkaisuehdotusten löytymiseksi.

Keskioluen myynnin rajoittaminen olisi hallitsematon riski

 

Keskioluen myynnin siirto kaupoista ja kioskeista Alkoon olisi vaikutuksiltaan vaikeasti ennakoitavissa. Tutkijat voivat toki tehdä ennustuksia, ja me päättäjät voimme puhua tiedolla johtamisesta. Ongelma vain on, että ihmiset eivät toimi tutkijoiden toivomalla tavalla rationaalisesti varsinkaan alkoholin ollessa kysymyksessä.

Vuonna 1969 tapahtui suomalaisen alkoholihistorian yksi suurimmista muutoksista. Keskioluen vapauttaminen johti siihen, että oluen kulutus nousi 125 % vuodessa ja alkoholin kokonaiskulutus 47 %.

Toimittajia voidaan ohjailla, jos he ovat samanmielisiä

Eilinen ja tänään jatkuva keppanagate on hyvä esimerkki toimittajista, jotka toimivat kuin sopulilauma. Tälläkin kertaa sopulit johdatettiin tietyn asian perään.

Kävi niin, että kokoomuksen puoluetoimistossa ja vähän muuallakin oli tarkkaan syynätty, mistä kepun voisi nostaa tikun nokkaan. Sitten huomattiin keskiolut. Aiheena se ei ollut mikään uusi uutinen, sillä kepun kanta oli parisen vuotta vanha. Mutta ei se mitään, se kävi paremman keppihevosen puutteesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä