AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta Earth hour

Pimeä nykyaika

Tätä kirjoittaessa vietetään Earth hour -tapahtumaa, jonka puitteissa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa. Sen viettäminen olisi ollut tänä vuonna helppoa: olisi riittänyt, että kääntää kellot jo 20:30 kesää kohti.

Vakavasti puhuen, moni ehkä ajattelee tästäkin vuosittaisesta tempauksesta, että koko juttu on yhtä tyhjän kanssa. Minusta Earth hour on hieno tempaus. Juuri näin pitää kestävän kehityksen puolesta toimia ja ilmasto- ja ympäristötyötä tehdä. Älä osta mitään -päivä on toinen kelpo esimerkki hienosta teemapäivästä, jolla muistutetaan ihmisiä maapallon kantokyvystä.

Sammuta valot, mutta älä elä pimeässä

Tänään on jälleen Earth Hourin aika, maaliskuun viimeinen lauantai. Valot on tarkoitus sammuttaa klo 20.30 - 21.30. Nykyään valaistuksen osuus energiankulutuksesta on varsin pieni, eikä Earth Hour itsessään juurikaan vähennä ihmiskunnan päästöjä. Paljon tärkeämpää on kuitenkin sen sanoma: ihmiskunnan huoli ilmastonmuutoksesta, globaalisti.

Nicaraguasta, Venezuelasta ja Earth Hour

Nicaraguassa Ortegan hallinnon ja niin sanotusti kansalaisyhteiskunnan koalition (Alianza Cívica espanjaksi) edustajat ovat neuvotelleet melkein koko maaliskuun ajan. Mitä on saatu aikaan? Ortegan hallinto on vapauttanut noin 150 poliittista vankia. Neljä heistä on muutamassa päivässä ehditty vangita uudestaan. Sen lisäksi poliisi vangitsee yhä jatkuvasti eri mieltä olevia. Ihmisoikeusjärjestöjen edustajien arvioiden mukaan vankiloissa on yhä noin 700 poliittista vankia. Sen lisäksi tarkkaa määrää kadonneissta ei tiedetä.

Sammutetaan katuvalot

Viime kuukausien aikana on keskusteltu siitä, voisiko Rovaniemellä kaupungin katuvalot sammuttaa niinä iltoina, kun tiedossa on näyttävät revontulet. Kaupunginjohtaja Lotvonen taisi lehtihaastattelussa luvata, että näin ilman muuta tehdäänkin, jos ennusteet revontulista ja sopivan kirkkaasta säästä sattuvat yhteen. Näin siksi, että hyvin suuri osa kaupungissamme vierailevista turisteista haluasi nähdä revontulet ja sivistyksemme tuottama valosaaste häiritsee niiden näkemistä.

Earth Hour ja päästöt

Earth Hour on WWF:n organisoima tapahtuma, joka kannustaa ”sammuttamaan somen” ja ”sytyttämään kynttilän” ilmaston puolesta lauantaina 28.3. kello 20:30 kunkin henkilön paikallista aikaa. Ymmärrettävästi ele on symbolinen, mutta lasketaanpa tapahtuman vaikutukset päästöihin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä