AkiK Pohjoisen Kuningas

Kaikki blogit puheenaiheesta EU ja rahapolitiikka

Suomi ei ole paras maa

Olemme olleet deflaatiossa nyt vuoden. Vienti putoaa, työttömyys kasvaa, syntyyvyys on alhaisempi kuin 1800-luvun nälkävuosina, asuntojen hinnat laskee, ei tule uutta investointia ja valtio velkaantuu. Ennen euron käyttöönottoa emme istuneet minuuttiakaan deflaatiossa. Aina löytyi keino painaa markkoja, jota vasten vaadittiin markan verran työtä. Sehän on vain hallinnollinen päätös. Eurossa on selvää vikaa, ja jos meillä olisi reipas hallitus, niin joku olisi jo soittanut EKP:lle ja vaatinut sakkomaksuja, koska sovittua 2% inflaatiota ei heidän rahapolitiikallaan ole syntynyt.

FUNTEERATKAA KAKSOISVALUUTTAA

Suomessa (palkka)työttömyys ei johdu todellisuudessa rahan puutteesta. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Suomen talous on pääasiassa kasvanut. Vaikka talouskasvu onkin sahannut edestakaisin 2010 luvun ajan, niin on se tänä aikana ollut keskimäärin korkeampi kuin koskaan ennen.

Euron ongelma on heikko EKP

Pirunkirkossa järjestettiin EKP:n ja Euroopan Komission salainen kokous. Koska ongelmia esiintyi vain Vallisaarella, eivät turvajärjestelyt olleet kovinkaan kummoisia, ja ehkä juuri siitä syystä Pikku-Mustan yliopiston filosofi onnistui tupsahtamaan keskelle kokousta. Hän ryntäsi sisään huoneeseen ja huudahti:

- Hei Mario, minulla on jo pitkään ollut yksi kysymys sinulle!

Kaikki pöydän ympärillä istuneet ponkaisivat pystyyn, ja turvamiehet ilmestyivät välittömästi paikalle. He ottivat filosofin kiinni ja ohjasivat häntä ovelle, kun Mario Draghi pysäytti heidät sanomalla:

Säästötalkoot - kenen kustannuksella!

Keskiviikon aamupuuroa keitellessäni havaitsin kummallisia tuntemuksia ihollani. Ikään kuin reaktiot tulevasta kello neljäntoista pauhusta päättivät antaa ennakkovaroituksen. Minulla ei ole ihottumaa, ei psoriasista, eikä mitään muitakaan allergisia ongelmia.

Minulla on vain kokovartaloiho, joka päätti ryhtyä punoittamaan.

Tietenkään, en ensimmäisenä lähtenyt varaamaan aikaa terveyskeskuslääkärille. Ajattelin, että pianhan tuo punoitus rauhoittuu. Kuuntelin kolmen Ässän selvityksiä tuleville vuosille, värillisiä ja lopulta värittömiä strategioita.

Stubb, Rinne, Liikanen (ja Katainenkin)

 

Helikopterirahaa jaetaan eurooppalaisille pankeille!

USA:n keskuspankin Fedin entisen pääjohtajan Ben Bernanken aikanaan esittämän elvytysmallin mukaan rahaa pitää pudottaa helikoptereista niin että se leijailee alas ja on vapaassa jaossa nopeimmille kerääjilleen. John Maynard Keynesin vastaava idea oli se, että rahaa pannaan tyhjiin pulloihin, jotka kaivetaan maahan ja joiden löytäjä saa pitää rahat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä