AkiK Pohjoisen Kuningas

Ilmastonmuutoksen vastuu

Suurin osa kasvaneesta hiilidioksidikuormasta tulee kehittyvistä maista. Tämä johtuu pääasiassa noiden maiden nousevasta elintasosta ja teollisen tuotannon kasvusta sekä toisaalta tehottomista energiantuotantomuodoista. On hyvin vaikeaa ja eettisesti väärin estää kehittyvien maiden ihmisiä hankkimasta parempaa elintasoa, sekä sen mukanaan tuomaa turvaa, terveyttä ja hyvinvointia.

Tätä faktaa kuitenkin käytetään keskustelussa ilmastonmuutoksen vaaroista ja sen torjunnasta aivan väärin. Kaikissa keskusteluissa joista aiheesta käydään saadaan nähdä ainakin yksi kommentti; Suomen tai länsimaiden ei tarvitse tehdä mitään, olemmehan väestöltä huomattavasti pienempi ja päästöt ovat jo valmiiksi alhaiset ja laskusuuntaiset.

Vauraita Euroopan maita kuitenkin seurataan. Keskiluokkaistuessaan kiinalaiset, intialaiset ja afrikkalaiset eivät loputtomiin halua elää savusumun keskellä ja sietämättömästä kuumuudesta ja kosteudesta halutaan niistäkin jossain vaiheessa eroon. Siinä, että nuo kaikki voidaan tuottaa ilmastoa tuhoamatta, pitää suomalaistenkin toimia esimerkkeinä. Tämä pätee niin valtioon, yrityksiin että yksilöihin.

Uusiutuvasta energiasta toitotetaan monen muun toimesta, mutta minulle huolta on jo pitkään aiheuttanut eurooppalainen hysteria ydinvoimasta. En missään nimessä vastusta aurinko- ja tuulivoimaa, mutta koen ne riittämättömiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Uusiutuville energiamuodoille on jo omat lobbarinsa, joten en koe, että minun tarvitsee niistä puhua.

Ydinvoiman rakentamisen osaaminen on länsimaissa vähentynyt ja päävastuu uusien voimaloiden rakentamisesta on siirtynyt venäläisille ja kiinalaisille. Euroopan tulisi herättää henkiin ydinvoiman lisärakentaminen ja pitää osaamista yllä. Jos me, kehittyneinä maina, pelkäämme kehittyneintä ja turvallisinta energiantuotantoa, miten kehittyvät maat uskaltaisivat siihen koskea?

Osaamisen ylläpitämisessä olisi myös toinen puoli: voisimme myydä voimaloita ja osaamista niiden ylläpitämisestä muualle. Suomi onneksi ei ole luopumassa vanhoista voimaloista ja uusiakin on rakenteilla, joten meillä on hyvät asemat osaamisen myyntiin ainakin ylläpidon ja ydinjätteen turvallisen käsittelyn saralla.

Kuten monessa muussakin asiassa, mitä länsimaat edellä sitä kehittyvät maat perässä. Demokratian, ihmisoikeuksien, tasa-arvon, internetin ja Hollywood-elokuvien rinnalla meidän tulisi viedä myös ilmastoystävällisten elintapojen ja energiantuotannon viestiä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen hallituksen jäsen ja ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat