Suomen synkkä tulevaisuus

Eurostat julkaisi tänään tilaston EU-alueen työttömyyden kehityksestä. Työttömyys on vähentynyt joka maassa. Silti tilastossa on aihetta huoleen ja suomalaisena minua huolestuttaa erityisesti Suomen tilanne; työttömyysasteemme on seitsemänneksi korkein koko alueella.

Huolestuttavaksi asian tekee se, ettei työttömyys ole vähentynyt poliittisilla korjaustoimilla, vaan pelkästään maailmanlaajuisen talouskasvun ansiosta.  Kaikissa vertailukelpoisissa maissa työllisyyden suhteen tehdyt muutokset ovat jääneet Suomelta tekemättä; ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen, irtisanomissuojan keventäminen, yleissitovuuden purkaminen/rajoittaminen, kannustinloukkujen purkaminen ja monet muut toimet.

Talouskasvu lähti käyntiin vasta muutama vuosi sitten lähes 10 vuoden pysähtyneisyyden ajan jälkeen. Kasvun pitäisi kestää useita vuosia jotta valtion ottama velka esimerkiksi saataisiin edes maksu-uralle tai että veroja päästäisiin alentamaan. Ongelmaa pahentaa kasvava eläketaakka, joka siirtää työvoimaa maksupuolelta saamapuolelle, väestö elää pidempään ja hyvin suuri määrä on joko siirtynyt tai siirtymässä eläkkeelle samanaikaisesti. Samaan aikaan nuoret osaajat harkitsevat hyvin vakavasti muuttavansa töihin muualle korkean verotuksen, matalan palkkatason ja korkeiden elinkustannusten ajamana.

Harva edes niin sanotuista oikeistopuolueiden edustajista uskaltaa villeimmissä visioissaan ehdottaa työn verottamisen vähentämistä pelätessään vaalivoiton valumista vasemmistolle. Vielä pahempi tilanne on yleissitovuuden ja AY-liikkeen pelon kohdalla. Mieluummin keskitytään näpertelyyn aktiivimallin tai “yhteiskuntasopimuksen” muodossa.

On myös varmaa, että jossain vaiheessa, todennäköisesti hyvin pian, talous lähtee jälleen laskuun. Koska Suomessa eivät jousta palkat, eläkkeet eikä valtion budjetti, voi uloste osua tuulettimeen ja pahasti.

Koska työmarkkinat ovat jäykät, itseasiassa maailman jäykimmät, työvoima ja palkkakulut joustavat vain irtisanomisien ja konkurssien muodossa. Tämän seurauksena verotulot heikkenevät ja nyt lyhytaikaisesti työllistetyt siirtyvät taas saamapuolelle. Koska verotulot heikkenevät ja menot kasvavat, joutuu Suomi joko leikkaamaan menojaan tai ottamaan lisää velkaa. Leikkaaminen ei varmastikaan tule kyseeseen, joten valtion toiminta rahoitetaan velkarahalla ja veroja korottamalla.

Koska Suomi on jo valmiiksi hyvin velkainen maa, ei ole itsestään selvää, että lainaa saa samaan hintaan kuin aiemmin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei velkaa joko saada tai sen hinta nousee radikaalisti ja iso osa menoista on pelkkiä lainanhoitokuluja. Jos ja kun veroja korotetaan, kasvattaa se aivan varmasti muuttoliikettä pois Suomesta. Palvelujen saatavuuden, laadun ja hinnan tasapaino on jo nyt heikko. Eli siis veroja maksetaan nyt jo liikaa ja väärässä paikassa.

Työttömyys kipuaa ennätyslukemiin konkurssiaallon myötä, verot nousevat taivaisiin ja valtion budjetti romahtaa. Koemme varmasti yhtä syvän laman kuin 90-luvulla, kun emme olleet valmiita markkinoiden aukeamiselle, lisäksi lähes samoista syistä. Pidän tätä oikeastaan naurettavana; eikö yhdestä lamasta opittu mitään?

Tuossa vaiheessa vanhainkodeissa ja terveydenhuollossa iskee pakkosäästökuuri ja ihmisiä alkaa kuolla leikkausjonoihin ja hoitovuoteisiin. Jo valmiiksi ostovoimaltaan pienistä eläkkeistä on pakko leikata ja konkurssissa kaiken menettäneet yrittäjät ryhtyvät tehtailemaan itsemurhia.

Vaikka esimerkiksi Saksassa bruttokansantuote on kasvanut samaa tahtia Suomen kanssa, on selvää, että se kestää talousnäkymien muutokset Suomea paremmin. Lähes täystyöllistetyssä maassa esimerkiksi veropohja on helposti paremmassa iskussa kuin meillä. Sama pätee muiden muassa Tanskaan ja Ruotsiin jotka ovat keventäneet työelämän sääntelyä radikaalisti sitten 90-luvun laman.

Meidän pitäisikin tehdä samoin. En tiedä kauanko meillä on aikaa korjata työmarkkinat. Nuo korjaukset olisi pitänyt tehdä tällä hallituskaudella, mutta sen sijaan hallitus keskittyi näpertelyyn. Ainoa ilonpilkahdus on siinä, että syntipukiksi joutuu tuleva SDP:n ja Vihreiden hallitus. Mutta sekin on vain vahingoniloa ja jaksaa naurattaa vain muutaman hetken.

 

Eurostat-tilasto:

https://twitter.com/EU_Eurostat/status/1013708861793034241

TIlasto palkanmuodostuksen jäykkyydestä:

http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/compet…

AkiK
Liberaalipuolue Oulu

Ehdolla eduskuntaan 2019 Oulussa numerolla 80.
Liberaalipuolueen hallituksen sekä puoluevaltuuston jäsen.
Ammatiltaan IT-konsultti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu