AkiK Pohjoisen Kuningas

Suomen synkkä tulevaisuus

  • EU:n työttömyysasteet
    EU:n työttömyysasteet

Eurostat julkaisi tänään tilaston EU-alueen työttömyyden kehityksestä. Työttömyys on vähentynyt joka maassa. Silti tilastossa on aihetta huoleen ja suomalaisena minua huolestuttaa erityisesti Suomen tilanne; työttömyysasteemme on seitsemänneksi korkein koko alueella.

Huolestuttavaksi asian tekee se, ettei työttömyys ole vähentynyt poliittisilla korjaustoimilla, vaan pelkästään maailmanlaajuisen talouskasvun ansiosta.  Kaikissa vertailukelpoisissa maissa työllisyyden suhteen tehdyt muutokset ovat jääneet Suomelta tekemättä; ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen, irtisanomissuojan keventäminen, yleissitovuuden purkaminen/rajoittaminen, kannustinloukkujen purkaminen ja monet muut toimet.

Talouskasvu lähti käyntiin vasta muutama vuosi sitten lähes 10 vuoden pysähtyneisyyden ajan jälkeen. Kasvun pitäisi kestää useita vuosia jotta valtion ottama velka esimerkiksi saataisiin edes maksu-uralle tai että veroja päästäisiin alentamaan. Ongelmaa pahentaa kasvava eläketaakka, joka siirtää työvoimaa maksupuolelta saamapuolelle, väestö elää pidempään ja hyvin suuri määrä on joko siirtynyt tai siirtymässä eläkkeelle samanaikaisesti. Samaan aikaan nuoret osaajat harkitsevat hyvin vakavasti muuttavansa töihin muualle korkean verotuksen, matalan palkkatason ja korkeiden elinkustannusten ajamana.

Harva edes niin sanotuista oikeistopuolueiden edustajista uskaltaa villeimmissä visioissaan ehdottaa työn verottamisen vähentämistä pelätessään vaalivoiton valumista vasemmistolle. Vielä pahempi tilanne on yleissitovuuden ja AY-liikkeen pelon kohdalla. Mieluummin keskitytään näpertelyyn aktiivimallin tai “yhteiskuntasopimuksen” muodossa.

On myös varmaa, että jossain vaiheessa, todennäköisesti hyvin pian, talous lähtee jälleen laskuun. Koska Suomessa eivät jousta palkat, eläkkeet eikä valtion budjetti, voi uloste osua tuulettimeen ja pahasti.

Koska työmarkkinat ovat jäykät, itseasiassa maailman jäykimmät, työvoima ja palkkakulut joustavat vain irtisanomisien ja konkurssien muodossa. Tämän seurauksena verotulot heikkenevät ja nyt lyhytaikaisesti työllistetyt siirtyvät taas saamapuolelle. Koska verotulot heikkenevät ja menot kasvavat, joutuu Suomi joko leikkaamaan menojaan tai ottamaan lisää velkaa. Leikkaaminen ei varmastikaan tule kyseeseen, joten valtion toiminta rahoitetaan velkarahalla ja veroja korottamalla.

Koska Suomi on jo valmiiksi hyvin velkainen maa, ei ole itsestään selvää, että lainaa saa samaan hintaan kuin aiemmin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei velkaa joko saada tai sen hinta nousee radikaalisti ja iso osa menoista on pelkkiä lainanhoitokuluja. Jos ja kun veroja korotetaan, kasvattaa se aivan varmasti muuttoliikettä pois Suomesta. Palvelujen saatavuuden, laadun ja hinnan tasapaino on jo nyt heikko. Eli siis veroja maksetaan nyt jo liikaa ja väärässä paikassa.

Työttömyys kipuaa ennätyslukemiin konkurssiaallon myötä, verot nousevat taivaisiin ja valtion budjetti romahtaa. Koemme varmasti yhtä syvän laman kuin 90-luvulla, kun emme olleet valmiita markkinoiden aukeamiselle, lisäksi lähes samoista syistä. Pidän tätä oikeastaan naurettavana; eikö yhdestä lamasta opittu mitään?

Tuossa vaiheessa vanhainkodeissa ja terveydenhuollossa iskee pakkosäästökuuri ja ihmisiä alkaa kuolla leikkausjonoihin ja hoitovuoteisiin. Jo valmiiksi ostovoimaltaan pienistä eläkkeistä on pakko leikata ja konkurssissa kaiken menettäneet yrittäjät ryhtyvät tehtailemaan itsemurhia.

Vaikka esimerkiksi Saksassa bruttokansantuote on kasvanut samaa tahtia Suomen kanssa, on selvää, että se kestää talousnäkymien muutokset Suomea paremmin. Lähes täystyöllistetyssä maassa esimerkiksi veropohja on helposti paremmassa iskussa kuin meillä. Sama pätee muiden muassa Tanskaan ja Ruotsiin jotka ovat keventäneet työelämän sääntelyä radikaalisti sitten 90-luvun laman.

Meidän pitäisikin tehdä samoin. En tiedä kauanko meillä on aikaa korjata työmarkkinat. Nuo korjaukset olisi pitänyt tehdä tällä hallituskaudella, mutta sen sijaan hallitus keskittyi näpertelyyn. Ainoa ilonpilkahdus on siinä, että syntipukiksi joutuu tuleva SDP:n ja Vihreiden hallitus. Mutta sekin on vain vahingoniloa ja jaksaa naurattaa vain muutaman hetken.

 

Eurostat-tilasto:

https://twitter.com/EU_Eurostat/status/1013708861793034241

TIlasto palkanmuodostuksen jäykkyydestä:

http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/compet...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Olen sanonut tämän monta kertaa aiemminkin: Suomen työmarkkinat uudistaa kansainvälisen valuuttarahaston asettama hallitus.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Näin pitkälle pelottelussa en edes uskaltanut mennä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se on hyvä rajoittaa höttöä siihen kohtaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Työtätekevä väestönosa elättää koko väestön. Tämä on tosiseikka, joka on hyvä sisäistää ennen kuin alkaa miettiä monimutkaisempia seikkoja.

Tältä pohjalta voi asettaa pari kysymystä:

1) Mikä taho päättää ja miten, kuinka suuri osa väestöstä saa osallistua/joutuu osallistumaan työntekoon?

2) Onko tuo kohdassa 1 mainittu taho demokraattisesti valittu vai ei?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mihinkä unohtui Kivirannalta käsitys uusista tuotteista, innovaatioista ja IT ratkaisuista, joista viimeisin taitaa olla alaasi?

Ei yhteiskunta kehity leikkaamalla vaan yhteistyöllä ja kekseliäisyydellä ja tutkimuksella tieteestä alkaen. Suomessa on viljelty liikaakin Thatcherin ja Reaganin oppeja autotehtaan malleja mukaellen.

Valtio ei ole mikään Toyotan tuotantolaitos, vaan älykäs systeemi, jos sitä minulta joku kysyisi.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Miten tuo minun sukunimi on niin vaikea saada oikein?

Vain tietty prosentti väestöstä voidaan kouluttaa esimerkiksi koodereiksi. Se ei sovi kaikille, eikä toisaalta ole järkevääkään, tarvitsemme myös hoitajia ja lääkäreitä jne. Ne mitä emme itse pysty kouluttamaan, kun ei "koulutuskelpoista" reserviä ole, täytyy houkutella ulkomailta. Suomella taas on todella paljon hankaluuksia houkutella tänne väkeä töihin kun veroaste ja ilmasto on sellaisia kun ovat.

Ja toisaalta et argumentoinut edes minun kirjoitusta vastaan. Paskat on jo housussa kuten voi monesta lähteestä saatavilla olevasta tiedosta päätellä. Suomessa on elvytetty vuodesta 2001 lähtien, kertaakaan kustannuksia vähentämättä. Vuosina 2002-2007 talouskasvu vain oli niin kovaa, yhden yrityksen ansiosta, ettei valtio ehtinyt tuhlata sitä tahtia miten tulot kehittyivät.

Ei olla edes harjoitettu sitä paljonpuhuttua "vastuullista Keynesläistä talouspolitiikkaa". Eikä toki olla voitukaan edellisen 10v aikana kun nousukautta ei ole ollut.

Toimituksen poiminnat