Alkoholin etämyynti ei ole kiellettyä

Tuoreessa päätöksessään Korkein Oikeus tuomitsi virolaisyrittäjän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja katsoi samalla ettei alkoholin vähittäismyyntimonopoli sekä -lupajärjestelmä olleet ristiriidassa Euroopan unionin lainsäädännön kanssa. Tästäkin voidaan olla montaa mieltä, mutta päätöksestä on tehty aivan kummallisia johtopäätöksiä.

Uusisuomi uutisoi aiheesta täällä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/252335-nyt-tuli-kkon-paatos-alkoholin-myynti-suomeen-oli-laitonta-virolaisyrittaja

Joidenkin tahojen toimesta KKO:n päätöstä pidetään siunauksena myös tullin ja muiden virastojen itse keksimälle etämyynnin kiellolle. Koska EU kuitenkin vaatii, ettei kuluttajien mahdollisuuksia käydä kauppaa myös EU:n sisärajojen yli voida rajoittaa, ovat virkamiehet vetäneet hihasta idean etäostosta, joka olisikin yllättäen sallittua mikäli kuluttaja “itse järjestää” kuljetuksen hankkimilleen tuotteille.

En tiedä millä tavoin varsinaisesti etämyynti ja etäosto eroavat toisistaan, kuljettaahan tuotteen jokatapauksessa maahan täysin myyjästä riippumaton taho, yleensä posti tai jokin kuriirifirma. Jos minä yksityishenkilönä olen tilaamassa jonkin tuotteen, oli se sitten kotimaisessa tai ulkomaisessa verkkokaupassa, oletan kuljetuksen olevan tilattavissa tuotteen ostamisen yhteydessä. Siis, käytännössä ulkoistan myös tuotteen toimituksen hankkimisen myyjälle.

En tunne palveluita, jotka kävisivät noutamassa pyynnöstäni tuotteen ja toimittaisivat sen minulle. Voin kuitenkin kuvitella etteivät ne ole halpoja. Kuluttajalle toimituskustannukset ovat yleensä moninkertaiset suuriin myyntiorganisaatioihin verrattuna. Logistiikankin kannalta ajatus on typerä eikä liene mahdotonta, että etämyyntikieltoa joku kiertäisi muutamalla hiiren klikkauksella erikseen tilattavalla toimituksella. Kieltoa on siis mahdoton valvoa.

Virkamiesten höpinät etäostosta ovat naurettavia. Se on keksitty vain yksinomaan rajoittamaan ihmisten intoa tilata tuotteita ulkomailta ja näin vähentämään jo valmiiksi marginaalista ongelmaa. Esimerkiksi Ruotsiin alkoholin etämyynti on sallittua, mutta etämyynnin kautta hankittua alkoholia on vain 1% Ruotsin kokonaiskulutuksesta. Tuo määrä on todennäköisesti se määrä, minkä pääasiassa viinin, viskien tai oluen harrastajat tilaavat. Alkon asemaa etämyynnin salliminen voi hieman heikentää, mutta kuten Ruotsin kohdalla näemme, se ei ole kuolinisku.

Kyse siis ei ole mahdollisimman halvan viinan hankinnasta vaan vakavasta harrastuksesta jossa ulkomailta tilataan lähinnä kalliita erikoistuotteita ja harvinaisuuksia. Tarvitsemme harrastajia jotka korostavat alkoholin käytössä muitakin puolia kuin siitä saatava humala. Muutoin jankkaus suomalaisten viinaan menevyydestä on jatkossakin itseään toteuttava ennustus.

Eduskunnan tulisikin laittaa omiaan keksivät virkamiehet ruotuun ja ilmoittaa yksiselitteisesti etämyynnin olevan sallittua, mitä se on ollutkin sekä vanhan, että uuden alkoholilain aikana.

Kirjoittaja on Liberaalipuolue – Vapaus Valita r.p. hallituksen jäsen sekä ehdolla tulevissa maakunta- ja eduskuntavaaleissa.

AkiK
Liberaalipuolue Oulu

Ehdolla eduskuntaan 2019 Oulussa numerolla 80.
Liberaalipuolueen hallituksen sekä puoluevaltuuston jäsen.
Ammatiltaan IT-konsultti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu