AkiK Pohjoisen Kuningas

Alkoholin etämyynti ei ole kiellettyä

  • Gintonic
    Gintonic

Tuoreessa päätöksessään Korkein Oikeus tuomitsi virolaisyrittäjän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja katsoi samalla ettei alkoholin vähittäismyyntimonopoli sekä -lupajärjestelmä olleet ristiriidassa Euroopan unionin lainsäädännön kanssa. Tästäkin voidaan olla montaa mieltä, mutta päätöksestä on tehty aivan kummallisia johtopäätöksiä.

Uusisuomi uutisoi aiheesta täällä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/252335-nyt-tuli-kkon-paatos-alkoholin-myynti-suomeen-oli-laitonta-virolaisyrittaja

Joidenkin tahojen toimesta KKO:n päätöstä pidetään siunauksena myös tullin ja muiden virastojen itse keksimälle etämyynnin kiellolle. Koska EU kuitenkin vaatii, ettei kuluttajien mahdollisuuksia käydä kauppaa myös EU:n sisärajojen yli voida rajoittaa, ovat virkamiehet vetäneet hihasta idean etäostosta, joka olisikin yllättäen sallittua mikäli kuluttaja “itse järjestää” kuljetuksen hankkimilleen tuotteille.

En tiedä millä tavoin varsinaisesti etämyynti ja etäosto eroavat toisistaan, kuljettaahan tuotteen jokatapauksessa maahan täysin myyjästä riippumaton taho, yleensä posti tai jokin kuriirifirma. Jos minä yksityishenkilönä olen tilaamassa jonkin tuotteen, oli se sitten kotimaisessa tai ulkomaisessa verkkokaupassa, oletan kuljetuksen olevan tilattavissa tuotteen ostamisen yhteydessä. Siis, käytännössä ulkoistan myös tuotteen toimituksen hankkimisen myyjälle.

En tunne palveluita, jotka kävisivät noutamassa pyynnöstäni tuotteen ja toimittaisivat sen minulle. Voin kuitenkin kuvitella etteivät ne ole halpoja. Kuluttajalle toimituskustannukset ovat yleensä moninkertaiset suuriin myyntiorganisaatioihin verrattuna. Logistiikankin kannalta ajatus on typerä eikä liene mahdotonta, että etämyyntikieltoa joku kiertäisi muutamalla hiiren klikkauksella erikseen tilattavalla toimituksella. Kieltoa on siis mahdoton valvoa.

Virkamiesten höpinät etäostosta ovat naurettavia. Se on keksitty vain yksinomaan rajoittamaan ihmisten intoa tilata tuotteita ulkomailta ja näin vähentämään jo valmiiksi marginaalista ongelmaa. Esimerkiksi Ruotsiin alkoholin etämyynti on sallittua, mutta etämyynnin kautta hankittua alkoholia on vain 1% Ruotsin kokonaiskulutuksesta. Tuo määrä on todennäköisesti se määrä, minkä pääasiassa viinin, viskien tai oluen harrastajat tilaavat. Alkon asemaa etämyynnin salliminen voi hieman heikentää, mutta kuten Ruotsin kohdalla näemme, se ei ole kuolinisku.

Kyse siis ei ole mahdollisimman halvan viinan hankinnasta vaan vakavasta harrastuksesta jossa ulkomailta tilataan lähinnä kalliita erikoistuotteita ja harvinaisuuksia. Tarvitsemme harrastajia jotka korostavat alkoholin käytössä muitakin puolia kuin siitä saatava humala. Muutoin jankkaus suomalaisten viinaan menevyydestä on jatkossakin itseään toteuttava ennustus.

Eduskunnan tulisikin laittaa omiaan keksivät virkamiehet ruotuun ja ilmoittaa yksiselitteisesti etämyynnin olevan sallittua, mitä se on ollutkin sekä vanhan, että uuden alkoholilain aikana.

Kirjoittaja on Liberaalipuolue - Vapaus Valita r.p. hallituksen jäsen sekä ehdolla tulevissa maakunta- ja eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Valtiollinen liiketoiminta ei ole kannattavaa ilman monopolia ja sen rikkomisesta kohtuuttomia sanktioita.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Yksi asia mikä tässä myös tympii, mutta olisi pidentänyt kirjoitusta, on se että päätöstä tähän piti odottaa lähes 10 vuotta. Virolainen yrittäjä eli limbossa koko tuon ajan ja maailma on mennyt huomattavasti eteenpäin tuona aikana.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomi ei yrittäjiä tarvitse. Suomi halveksii heitä alaihmisinä.

M. Koivisto tuhosi kerralla 66.000 yrittäjää ja pankit ryöstivät heidän omaisuutensa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Niinpä. Suomi on suurpääoman luvattu siirto-/riistomaa, kunnon banaanivaltio, joka lahjoittaa maaperän mineraalitkin ulkomaisille kapitalisteille ja hoitaa jälkisotkujen siivoamisen omaan laskuun.

Pienyrittäjät ovat tuossa kuvassa pelkkää tykinruokaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Ei niitä pienyrittäjiä ole kuin rikkaassa Sveitsissä.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #14

Paitsi suomalaiset apteekkarit.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus, kiitos.

Kummallista muuten, että rajattomuuden ja globalisaation nimissä hihkutaan silmät kiiluen, mutta kuitenkaan em. rajattomuuden ei sitten käytännössä anneta kuitenkaan vaikuttaa esim. näiden alkoholituotteiden tilaamiseen ja toimittamisen yhteisellä markkina-alueella.

Helposti voisi tästä blogista tehdä sen johtopäätöksen, että suomalaisten ei tarvi osallistua edullisten tuotteiden hankintaan sisämarkkinoilta. Näin EU Suomessa siis höpsötellään ja hölmöillään.

Tyhmiä ovat ne, jotka moiseen suostuvat nöyrästi ja vielä pokkaavat kiitokseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä tuomiolla ei sinänsä ole mitään tekemistä etämyynnin kanssa, koska myynti on tapahtunut Suomessa myyjän henkilökohtaisesti toimittamana.

Viranomaisten tulkinta itse järjestettävästä kuljetuksesta on sinänsä looginen, että silloin tuonti on verrattavissa itse haettuun lastiin.

Olkoonkin, että sitä on vaikea valvoa, on täysin mahdollista hyödyntää suurten toimittajien tekemiä rahtisopimuksia, jos myyjä ehdottaa tietyn rahtijärjestelyn hyödyntämistä. Todennäköisesti myyjä voi sopia rahdinkuljettajansa kanssa, että hänen asiakkaansa tilaamat kuljetukset tapahtuvat hänen sopimallaan hinnalla.

"Joidenkin tahojen toimesta KKO:n päätöstä pidetään siunauksena myös tullin ja muiden virastojen itse keksimälle etämyynnin kiellolle."

Mitkä tahot tässä vaiheessa jo ovat moista esittäneet?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kasperi Summanen, joka artikkelin on kirjoittanut ja otsikoinut, on itse ymmärtänyt väärin.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Lähinnä halusin muistuttaa asiasta ettei KKO:n päätös muuta yhtään mitään etämyynnin suhteen. Lain puolesta tilanne on yhtä selkeä kuin aiemminkin: etämyynti ei ole kiellettyä. Ainoastaan virkamiehet tekevät tästä epäselvää epäselvine ohjeineen.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kallis alkoholi ohjaa ostamaan sitä halvinta, jota voi vaan ryypätä. Samalla kun laadukkaat tuotteet pidetään ostajasta mahdollisimman kaukana (alkossa), lopputulos on keskikaljakulttuuri mikä suomessa vallalla on.
Ihmisille pitäisi tarjota mahdollisuus sivistyneempään toimintaan alkoholin kanssa. Tämän puolesta "taistelevat" esim. useat mahtavat pienpanimot suomessa vaikka valtiovalta koettaa sitäkin hyvää estää suurinpiirtein keinolla millä hyvänsä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta keskikaljaa ei ole syytä halveksua. Itse asiassa Saksassa ja Tsekeissäkin vallitsee nimenomaan keskikaljakulttuuri.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tsekkiläiset ja saksalaiset ovat oluen teon mestareita, tähän voi päästä kun ei tehdä asiasta ongelmaa kuten suomessa. Tsekkiläisiä ei tunnu ahdistavan valtava oluenkulutus. suomessa on nyt 100 panimoa, 90-luvulla kolme, ehkä joku päivä joku suomenkin panimo on maailmankuulu, maailman parasta giniä suomessa jo tehdäänkin.

Käyttäjän MikkoKayhko kuva
Mikko Käyhkö Vastaus kommenttiin #9

Saisipa useammanlaista sahtia, tuota kansallista aarrettamme. Kaikki sahti kun ei ole samanlaista; ei siitä muuten kisoja vuosittain järjestettäisi.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #16

Sahti on huono säilymään, siksi sitä ei juuri kaupoista löydy. Pienissä erissä vaikkapa juhannuksena joku kauppa voisi ehkä myydä, hienoa olisi.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Jo 8 vuotta on tilattu viinit ja oluet Saksasta kotiovelle, milloin mikäkin kuljetusfirma on ne hoitanut.Ei ongelmia.

Toimituksen poiminnat