AkiK Pohjoisen Kuningas

Mitä on liberaali talouspolitiikka

  • Ranska on usein ollut vapausaatteen edelläkävijä
    Ranska on usein ollut vapausaatteen edelläkävijä

Nyt kun liberaali talouspolitiikka Hjallis Harkimon Liike Nyt mainingeissa on kaikkien huulilla, herää varmasti kysymys mitä se tarkoittaa. Liberalismia on toki moninasteista ja montaa erilaista lajia, mutta pyrin tässä avaamaan mitä se keskimäärin varsinkin Suomen yhteydessä tarkoittaa.

Liberalismi lähtee siitä, että kaiken perusyksikkönä on yksilö ja onnistuneen poliittisen toimenpiteen mittarina toimii yksilöiden menestyminen ja oman tekemisen vapaus. Se ei välitä tuloeroista eikä varsinaisesti edes rahasta, vaan siitä miten yksilö on onnistunut lisäämään omaa hyvinvointiaan. Raha on vain välivaihe tehdyn työn ja hyvinvoinnin ja sen kehittymisen välillä. Toki rahaa voidaan käyttää yksinkertaistettuna mittarina yksilöiden hyvinvoinnista mutta kaikkea se ei kerro. Eikä raha määrittele hyvinvointiakaan; joku voi olla täysin hyvinvoiva ja onnellinen valittuaan oravanpyörän ulkopuolisen elämän erakkona tai jäsenenä kommuunissa.

Tästä syystä valtion tai muun keskitetyn hallintakoneiston tehtäväksi jää mahdollisuuksien tasa-arvon takaaminen. Eli kaikille suodaan mahdollisuus hankkia koulutus, tehdä töitä, perustaa yrityksiä ja ottaa riskejä, rakastaa ketä haluaa ja nauttia hankkimastaan hyvinvoinnista haluamallaan tavalla. Toisessa päässä, kun näitä mahdollisuuksia halutaan tai joudutaan rahoittaa, täytyy pohtia rajoittaako tuo rahoittamiseen verotettu tulo jonkun toisen yksilön vastaavia oikeuksia suoraan tai välillisesti. Kun yrityksen veroastetta nostetaan on pakko pohtia voiko tämä jatkossa työllistää niin montaa ihmistä kuin aiemmin ja jos ei voi, rajoittaako tämä sitten noiden työttömäksi jääneiden henkilöiden mahdollisuuksia parantaa omaa hyvinvointiaan.

Tästä on helposti johdettavissa mitkä toimet Suomessa ovat ensimmäisenä liberaalin puolueen tai liikkeen listalla: yritystukien purkaminen, työehtosopimusten yleissitovuuden purkaminen, erilaiset toimilupajärjestelyt (taksit, apteekit) ja niin edelleen. Samalla voidaan pohtia olisiko syytä helpottaa irtisanomisia, jotta paremmin kyseiseen työhön soveltuvat korvaisivat huonommin sopivat, jotka tällä hetkellä varaavat työpaikan yrityksessä joka työvoimaa tarvitsee.

Yritystuet kustannetaan verovaroista ja tämä raha on pois monen periaatteessa kannattavan yrityksen kassasta tai yksilön kulutuksesta. Eli siis yhdelle annettu tuki on pois jonkun toisen hyvinvoinnista. Olisi huomattavasti tehokkaampaa (ja myös ideologisesti oikein) olla kohdentamatta muilta pois otettuja varoja joidenkin harvojen valittujen yritysten ja yksilöiden tukemiseen. Jos yritystuet lakkautettaisiin, voitaisiin yhteisövero asettaa käytännössä nollaan, jolloin kymmenien tuhansien pienyrityksessä toimivien talous kohentuisi ja noiden yritysten palkkauskyky paranisi.

Samalla työehtosopimuksen yleissitovuus estää joidenkin heikommassa asemassa olevien työllistymistä. Vaikka joku olisi valmis työskentelemään muilla työehdoilla tai alemmalla palkalla kuin työehtosopimus antaa, sinun ei sallita tehdä sitä. Sosiaali- ja terveysalalla tuo minimiksi määritelty TES-palkkaus on samalla maksimi, jolloin paremmin työstään suoriutuvia ei voida palkita, vaan palkkaus määräytyy suoraan iän, työvuosien ja koulutuksen mukaan.

“Mutta miten sitten köyhät, sairaat, työttömät, rikollisuus ja maanpuolustus, eihän niitä voida jättää yksilöiden halujen varaan?”

Ei niin, eikä varsinkaan välittömästi hajottamalla kaikki sosiaaliturva ja muut järjestelmät. Käytännönläheinen tai maltillinen liberalismi, mitä Liberaalipuoluekin edustaa, ottaa huomioon myös sen, ettei yksilö oikeasti voi tietää niitä kustannuksia mitä esimerkiksi maanpuolustuksen tai sosiaaliturvan lakkauttamisesta voisi syntyä. Täten Liberaalipuolue ei koskaan pyri purkamaan esimerkiksi sosiaaliturvaa tai maanpuolustusta. Kaikki muutokset, mitä poliittiseen linjaan tehdään, täytyy tehdä pikkuhiljaa ja kertoen mitä seurauksia sillä on yksilön elämään. Vastuu omasta itsestään on pakko annostella varoen, varsinkin kun meidät on Suomen ympäristössä totutettu siihen että valtio kyllä hoitaa kun tarve ilmenee. Tai näin meille on väitetty.

“Eihän kaikki ihmiselämä ole kiinni talousasioissa, on myös pehmeämpiä arvoja!”

Tämäkin pitää paikkansa. Vapaus kuuluu myös arvoihin ja ihmisten yksityiselämään. Valitettavasti meidän kaikkien pitää myös syödä, asua jossain ja huolehtia terveydestä. Taloudellinen hyvinvointi, sekä yksilön että yhteiskunnan, määrittelee hyvin pitkälle sen miten hyvin noita muita pehmeämpiä arvoja pääsee harjoittamaan. Jos nauttisit vaikkapa kalastuksesta tai haluaisit viettää aikaa perheesi kanssa, mutta joudutkin tekemään töitä niska limassa 12 tuntia päivässä jotta saat raavittua kasaan riittävästi rahaa elättääksesi itsesi ja perheesi, ei noilla muilla vapauksilla niin valtavasti ole merkitystä.

Liberaalille talouspolitiikalle on selkeä tilaus. Suomesta on jo parikymmentä vuotta puuttunut eduskuntapuolue joka tällaista linjaa ajaisi, vaikka kaikista muista länsimaista sellainen löytyy. Näistäkin syistä minua ahkerammat henkilöt perustivat Liberaalipuolueen pari vuotta sitten. Toivon ja uskon, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Liberaalipuolue esitetään synonyyminä liberaalille politiikalle, vaikka muistakin puolueista vapausaatteen kannattajia löytyy.

P.S. Aivan varmasti löytyy henkilöitä jotka ovat joko eri mieltä liberalismista tai sitä mieltä ettei Liberaalipuolue mene tarpeeksi pitkälle. Oma mielipiteeni asiasta on kuitenkin tämä: Maltillisestikin vapaampi talouspolitiikka olisi huikea askel Suomen ympäristössä, niin hyvin meillä on valtion ohjaukseen totuttu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikähän lienee oleellinen ero tuon Hjalliksen ilmoittaman agendan ja jo olemassa olevan liberaalipuolueen välillä? Eikös voimat kannattaisi pyrkiä yhdistämään?

Tämä oli hyvä ideologinen esittely ja ymmärrettävästi perusteltu. Tekee mieli kuitenkin vielä korostaa, että yritystuista puhuttaessa valtaosa siitä rahallisesta kokonaissummasta, jota siksi kutsutaan, koostuu verohuojennuksista - ei siis suorasta tulonsiirrosta muilta veronmaksajilta yirtyksen kassaan.

Jos yksinkertaisesti päätettäisiin tässä ja nyt luopua kaikista yritystuista, niin se tarkoittaisi laajalle sektorille yrityksiä verojen korotusta. Liberaalipuolueen ohjelmaa lähempänä saattaisi silloin olla moisista yritystuista luopuminen sitä kautta, että kaikkien yritysten verotusta huojennettaisiin niitä tukia jo saaneiden tasolle.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Ensimmäiseen on hankala vastata kun emme tarkkaan tiedä mikä on tuon Hjalliksen projektin varsinainen tarkoitus. Puolue se ei kuitenkaan ole joten yhteistyö tai voimien yhdistäminen on aikalailla selviö ainakin Liberaalipuolueen puolesta. Tai vaikka olisikin. Liberaalit tekevät jo valmiiksi yhteistyötä yli puoluerajojen.

Yritystuista voisi puhua useammankin blogikirjoituksen verran. Useat suorat tuet ja verotuetkin ovat selvästi vahingollisia jopa niin että olisi tehokkaampaa polttaa ne rahat lämmityskattilassa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Juu, olikohan niin, että yritystukipotti on rapiat neljä miljardia ja siitä noin miljardi on muuta kuin verohelpotuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mikä on liberaalin ajattelun vastakohta?

Liberaalin ajattelun vastakohta on kansallismielisyys.

Kansallismielinen tekee kaiken isänmaansa hyväksi.
Kansallismielinen elää ja hengittää isänmaalle.
Kansallismielisen identiteettin pohjana on isänmaa.

Ilman isänmaata kansallismielinen ei olisi mitään,
tuskin hän edes tuntisi olevansa olemassakaan.

Liberaalille ajattelulle on olennaista että yksilöt ovat tärkeitä,
minä ja muut ihmiset ovat tärkeitä.
Isänmaa ei ole mitään ja valtiokin on olemassa vain yksilöitä varten.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Joku on pohtinut onko kansallismielisen sosialismin vastakohta globaali markkinatalous.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joku on pohtinut onko kansallismielisen sosialismin vastakohta globaali markkinatalous."

Globaali markkinatalous on muotitermi joka on hiljattain keksitty.

Itseasiassa markkinatalous on aina ollut globaalia, kauppaa on käyty kauas. Pohjolasta on virrannut turkiksia, meripihkaa, kapakalaa ja orjia etelään kaukomarkkinoille ja tilalle on saatu kaikenlaista sikäläistä rihkamaa ja krääsää, sekä uusia ideoita ja aatteita.

Myöhemmin, kun Euroopan imperialistiset suurvallat valloittivat maailmaa, he tarvitsivat siihen laivoja, eikä laivat olisi pysyneet pinnalla Amerikkaan ja Aasiaan, ellei siihen olisi käytetty Suomalaista tervaa.

Myöhemmin Suomen talouden nousu perustui menestyvään metsäteollisuuteen ja siihen perustuvaan vientiin. Sillä hankittiin ulkomailta niit maatalouskoneet, autot, kuin banaanit ja appelsiinitkin ..... ja tietenkin kaikki uudet ja modernit aatteet keksinnöt ja työmenetelmät tulivat Suomeen, tehden Suomesta länsimaisesti ajattelevan yhteiskunnan.

Nykypäivänä globalisaatio on sitten sitä ettei mitään kannata tehdä pelkästään kansallisia tarpeita varten, ei edes pop- yhtyettä voi perustaa pelkästään Suomen markkinoita varten. Pitää toimia ja keikkailla maailmanlaajuisella skaalalla. Maapallosta on tullut yksi yhteinen markkina-alue.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Nykymaailman haasteet ts. se, minkä takia poltiikkaa tehdään, ovat globaaleja. Rajojen sulkeminen ja Impivaaran haikailu on minusta siinä mielessä energian haaskausta. Ja ei, en tarkoita mamuasioita.

Käyttäjän MantaPernen kuva
Marja Peränen

"Liberalismi lähtee siitä, että kaiken perusyksikkönä on yksilö ja onnistuneen poliittisen toimenpiteen mittarina toimii yksilöiden menestyminen ja oman tekemisen vapaus."

Teidän kannattaisi ehdottomasti lopettaa tämä yksilön korostaminen puheissanne, jos käytännössä teidänkin mielestänne perhe on tärkeämpi taloudellinen perusyksikkö kuin yksilö itse.

Tai sitten teidän kannattaisi linjata suoraan, että naista ei nähdä yksilönä - teidänkään puolueessanne.

Käyttäjän MantaPernen kuva
Marja Peränen

"Liberalismi lähtee siitä, että kaiken perusyksikkönä on yksilö ja onnistuneen poliittisen toimenpiteen mittarina toimii yksilöiden menestyminen ja oman tekemisen vapaus."

Toivon teidän jättävät tällaiset avaukset riveistänne pois, kun kerran tosiasiassa pidätte kaiken perusyksikkönä perhettä, ette yksilöitä. Tai sitten ette pidä naisia yksilöinä.

"Tästä syystä valtion tai muun keskitetyn hallintakoneiston tehtäväksi jää mahdollisuuksien tasa-arvon takaaminen. Eli kaikille suodaan mahdollisuus hankkia koulutus, tehdä töitä, perustaa yrityksiä ja ottaa riskejä, rakastaa ketä haluaa ja nauttia hankkimastaan hyvinvoinnista haluamallaan tavalla."

Mahdollisuuksien tasa-arvo ei toteudu niin kauan, kun parisuhteessa miehen tulot vaikuttavat kaikkiin naisen yhteiskunnalta saamiin henkilökohtaisiin tukiin. Tämä asettaa naisen taloudellisesti riippuvaiseksi toisesta aikuisesta. Tavoite pitäisi olla, että mikäli aikuinen ihminen ei pysty elättämään itse itseään, valtio elättää. Sen ei pitäisi olla koskaan toisen, tietyn yksittäisen aikuisen tehtävä.

Olen erittäin pettynyt teihin puolueena.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Kukaan ei naisia pakota parisuhteeseen, ei miehen eikä naisen kanssa. Mistä tämä "perusyksikkö on perhe" tulee?

Toimituksen poiminnat