AkiK Pohjoisen Kuningas

Yrittäjyyden selviytymisharha

  • Yrittäjiä on monenlaisia
    Yrittäjiä on monenlaisia

Aika ajoin voimme lukea menestyneiden yrittäjien lausuntoja lehdistä. Aina he eivät ole kovin lempeitä muita yrittäjiä kohtaan. Ohje yrittämisen kanssa pyristelleille on se, että mikäli yrityksesi ei ole kannattava, täytyisi etsiä jotain muuta tai siirtyä palkkatyöhön. Sekä yrittäjyyden ylistämiseen, että tällaiseen tylyyn lausuntoon kannattaa suhtautua varauksella.

Iso osa yrityksistä ei menesty ja suurin osa niistä painii selviytymisen kanssa vuodesta toiseen. Joistain aloittavista yrityksistä, hyvin harvoista, tulee menestystarinoita joista saamme lukea lehdissä. Menestyvän yrityksen perustaja kehuu ettei koskaan luovuttanut vaan kokeili aina vain uusia lähestymistapoja saada aikaiseksi menestyvä konsepti. Hän neuvoo kaikkia muitakin vain jatkamaan ja pyrkimään löytämään oma menestystarina.

Kampaamo-yrittäjällä, autokorjaamolla tai franchise-yrittäjällä ei kaikilla tällaiseen luksukseen ole varaa. Näitäkin palveluita tarvitaan, ilman kommervenkkejä, nerokasta markkinointia tai erikoistunutta palvelua. Useat pyrkivät vain omalla työpanoksellaan ansaita riittävästi elättääkseen perheensä ja saadakseen lapsilleen hyvän koulutuksen. Tällaisista yrittäjistä emme useinkaan lue päivän lehdistä eikä heidän vinkkejään yrittäjyyteen jaeta keskustelupalstoilla.

Selviytymisharha tarkoittaa siis sitä, että yleensä vain menestyneiden tai selvinneiden tarinat, historia ja neuvot ovat esillä julkisuudessa. Vain harvoin yrityksen alkutaipaleella lopettaneita siteerataan missään lähteessä. Tämä aiheuttaa sen suuren harhan yrittämisen aloittamisesta haaveilevalle, että kaikki menestys on vain kiinni siitä, että haluaa tarpeeksi ja peräänantamattomasti jatkaa yrittämistä. Tämä harha voi johtaa myös vääryyksiin; veronkiertoon, työntekijöiden oikeuksien polkemiseen tai kirjanpitorikoksiin, kun epätoivoinen yrittäjä koettaa löytää reseptin menestymiseen.

Vielä tätäkin vaarallisempi harhakuva syntyy poliitikkojen ja sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka eivät yrittäjyyteen ole omassa elämässään tutustuneet. He mielestään näkevät täydellisen kuvan yrittäjyydestä päivän lehdistä ja televisiosta. Tästä syntyvät ajan saatossa syytökset “ylisuurista voitoista”, verosuunnittelusta tai mistä tahansa muusta kuvitellusta vääryydellä saadusta edusta. Elää ymmärrys että kaikki yritykset tekevät kymmenien prosenttien voittoa ja että näiden tuloksessa olisi vara verottaa vielä monta kertaa enemmän kuin nykyisin.

Monellakaan ei ole käsitystä yrittämisen vaikeudesta, ei aina edes niillä joiden yritys on päässyt huipulle. Yrittäjyydessä on monta velvollisuutta sekä riskiä; verot, työntekijämaksut, palkkaamisen riski ja yrittäjän sairastumisen riski, vain muutamia mainitakseni.

Erityisesti poliitikkoja täytyy muistuttaa laajentamaan käsitystään pelkkien medialähteiden ulkopuolelle. Yksikään eduskuntapuolue ei ymmärrä tai edes näe niitä jotka eivät ole satumaisesti menestyneet. Eduskunnasta löytyy muutamia todellisia pienyrittäjien sankareita. Heidän asiantuntijuuttaan kuunnellaan, mutta usein tunteisiin perustuva viestintä suuryritysten “ylisuurten voittojen oikeudenmukaisemmasta jakamisesta” vie voiton tutkittuun tietoon perustuvalta päätöksenteolta.

Menestyneetkin yritykset ovat ansainneet tulonsa ja näkyvyytensä, eikä niidenkään toimintaa pidä rajoittaa tunteisiin vetoavalla politikoinnilla ja oikeudenmukaisuuden näytöksillä. Tärkeintä olisi kuitenkin ymmärtää ettei niiden menestys vastaa sitä todellisuutta missä suurin osa yrittäjistä elää. Suuriin yrityksiin kohdennettu lisätaakka usein osuu pieniinkin, niiden joiden varassa Suomen talous on. Sääntelyn lisääminen ja verojen korottaminen päätyy lopulta pienten kannettavaksi, estää niitä kilpailemasta suurempien kanssa ja aiheuttaa suuria hyvinvointitappioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Menestyvillä yrittäjillä on yksi varma sama ominaisuus, Onni!! Hyvällä tuurilla pärjää!

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tätä ei käy kiistäminen, mutta on onnistuneen yrityksen/yrittäjän taustalla muutakin. Onneaan voi koettaa useaan kertaan, tietotaidolla ja ajatuksella on merkitystä eikä hyvälläkään onnella laiskasta saada menestyjää.

Juha Hämäläinen

Kiitän Aki. Rehellinen kertomus siitä, mitä yrittäminen oikeasti on 90% yrittäjistä. He ketkuttelevat tilikaudesta toiseen. Toiset pääsevät jopa eläkkeelle asti, toiset velkavankeuteen, moni eroon muijasta ja lapsista ja aniharva Espoon rannoille ökytaloon. Mikroskooppinen vähemmistö ulkomaille muiden rikkaiden naapuriin Sveitsiin tai palmurannoille.

Jos saisin päättää niin sana yrittäjä kiellettäisiin Suomessa. Se on niin epätoivoinen. Yritti yrittämästä päästyään.

Jatkuvasti kannattavan ja kasvavan liiketoiminnan kehittäminen on niin vaikeaa avoimessa kilpailussa, ettei paraskaan alan koulutus takaa yhtään mitään onnistumista.

Itse näen suomalaisella varattomalla ihmisellä vain kaksi hallittua tapaa aloittaa liiketoiminta. Joko jokin toimiala opitaan perustuksiaan myöten palkollisena toisten yrityksessä tai ryhdytään ammatinharjoittajaksi ja kasvatetaan bisnestä pikku hiljaa.

Suurten riskien ottaminen edellyttää sitä, että on varaa ottaa niitä riskejä ja menettää sijoituksensa. Velaksi ja kotinsa pantaten ei kannata bisneksiä aloittaa kuin aniharvan, joka todella tietää mihin ryhtyy.

Toimituksen poiminnat