AkiK Pohjoisen Kuningas

Aktiivimallin vastustus teki suomalaisista anarkisteja

“Anarkismin klassisen määritelmän mukaan se on ajattelutapa, jossa vastustetaan valtiota, siihen sisältyvän pakkovallan, poliittisen auktoriteetin sekä valtakoneiston muodollis-oikeudellisuuden ja byrokraattisuuden vuoksi.” - https://fi.wikipedia.org/wiki/Anarkismi

Aluksi olin sitä mieltä, että aktiivimallia vastustava poliittinen lakko on pelkästään vahingollinen. Sitten ymmärsin, miten lakkoilu tavoittelee osittain samoja asioita kuin kaltaiseni maltillinen liberaali. Se pyrkii minimoimaan ne asiat mihin demokraattisesti valittu eduskunta voi vaikuttaa. Suunta on aivan oikea siitä huolimatta, että kyseinen lakko vahvisti ison ulkoparlamentaarisen vaikuttajan, eli SAK:n valtaa, eikä suurinta valtion harjoittamaa epäkohtaa, eli verotusta, haluttu minimoida, vaan pyrittiin sen maksimointiin.

Eduskuntaa on hyvä välillä muistuttaa, ettei se ole isäntä vaan renki. Vaikka useat kansantalouden luvut näyttävät ikäviltä, tärkeintä ei aina ole valtion budjetin tasapaino, tai muutaman työmarkkinoiden ulkopuolelle pudonneen nuorisotyöttömän kärsimys, vaan se, että yksilö saa itse päättää kohtalostaan ja siitä millaiseen yhteisöön hän kuuluu.

En itse ole täysi anarkisti, mutta pyrin vähentämään niitä asioita mihin demokraattisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa. Valtiovallalla ei pitäisi olla mitään sananvaltaa siihen kenen kanssa sänkyni jaan, keitä pidän ystävinä tai siihen kuinka elantoni ansaitsen. En ole anarkisti koska toimivan anarkian saavuttaminen on mahdottomuus ja ristiriidassa itsensä kanssa. Anarkia lakkaa olemasta anarkia sillä hetkellä kun yhteisin toimin vastustetaan valtaa haluavien pyrkimyksiä saada valtaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Kun ei-parkamentaarinen järjestö omii valtaa eduskunnan yli, ei tätä voi mitenkään hyväksyä, etenkään kun kyseisellä järjestöllä on jo diktatuurinen määräysvalta sinunkin työelemääsi.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Vaikkei se SAK:n tekimiset ihan suoraan minuun vaikuta niin olet kyllä oikeassa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Haluat ilmeisesti liittää Suomen aasialaisten naapurivaltioiden Pohjois-Korea, Kiina, Venäjä jatkumoon, joissa hallituksen arvostelusta joutuu linnaan tai suorastaan teloitettavaksi. Merkkejä tästä nähtiin jo pressan vaaleissa, joissa voittajan äänisaalis ylsi melkein pohjoiskorealaisiin lukemiin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kolikolla on tietysti aina puolensa.
Aktiivimallin vastustaminen ei kirjaimellisesti kuulu ammattiliitoille.
Mutta mitä hanketta vastustavien pitäisi tehdä? Äänestää taas seuraavissa ek-vaaleissa? Parasta puhujaa? Se ei ole vaikuttamista, se on toivomista.

Poliittinen lakko on epäoikeudunmukainen, kohde on selvästikin väärä mutta kyllä se aina mutinan voitaa ja määrätietoisilla mielenimaisuilla on vuoria siirretty ennenkin.

Aktiivimallista en tiedä mutta yleensä tämänkaltaiset uudistukset eivät läpimennessään jää ainutkertaisiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset