AkiK Pohjoisen Kuningas

Bitcoinin pohja on heikko

  • Vitsillä miljardööriksi
    Vitsillä miljardööriksi

Bitcoinin alamäki lohkoketjuvaluuttoihin erikoistuneissa pörsseissä jatkuu ja uskon ja toivon että se jatkuu vielä pitkään. Tiedän että saan aivan varmasti vihaisia kommentteja joiden kulku on seuraava: “Olet vain kateellinen koska et ansainnut Bitcoinilla” “Et vain ymmärrä”. Uskoni siihen lyhyellä ja keskipitkällä välillä ei ole suuri, Bitcoin-hype pitää arvon aivan liian korkealla että se valuuttana olisi käyttökelpoinen.

Lohkoketjuteknologia on hieno edistysaskel. Se ei ehkä lunasta kaikkia alkuperäisiä lupauksiaan, mutta keksintönä se on silti aivan erinomainen. Bitcoinin deflatorinen luonne (eli siis se kun rahan arvo nousee, eikä laske, kuten tavallisessa valuutassa) on myös mielestäni positiivinen asia. Se kannustaa sijoittamiseen ja säästämiseen. Bitcoinin ja muidenkin virtuaalivaluuttojen hieno piirre on myös se, ettei valtio voi käyttää niitä toissijaisena tapana verottaa kansalaisia, kuten se tekee itse hallinnoimallaan valuutalla.

Bitcoinissa itsessään on useita huonoja puolia ja tässä niistä mielestäni olennaisimmat. Voi tietenkin olla että olen täysin väärässä, mutta jos olen, mielellään kuulen korjaavaa tietoa:

  1. Volatiliteetti yhdistettynä verotukseen. Laillinen kaupankäynti bitcoinilla on kovin hankalaa, ainakin kunnes elämme suurelta osin bitcoinia käyttävässä yhteiskunnassa tai niin kauan kuin bitcoinin arvo elää voimakkaasti. Käyttäessä Bitcoinia minkä tahansa ostamiseen, joutuu ostaja huomioimaan sen pääomatulon minkä hän tekee valuutan hankkimisen ja tuotteen oston välissä. Tuotteen ostohetkellä kun tuo pääomatulo realisoituu ja pääomatulovero asettuu maksettavaksi. Jo valmiiksi laitonta ja verovapaata kauppaa käyviä tahoja tämä ei tietenkään häiritse, mutta minusta lohkoketjuvaluuttoja pitäisi voida käyttää muuhunkin kuin amfetamiinin ostamiseen.

  2. Maksutoimenpiteen hitaus. Pahimmillaan bitcoin-maksua voi joutua odottamaan päiviä. Voi olla että tämä on ratkaistavissa joko teknologisesti tai sitten vaihtamalla valuutta toiseen, mutta tällä hetkellä kivijalkakaupassa bitcoinilla on aika pitkälle turha yrittää maksaa. Postimyynnissä bitcoinin hitaus toki niin häiritse, mutta ruokakauppaan se ei nykyisellään sovellu.

  3. Maksutoimenpiteen kalleus. Tämä ei näy heti käyttäjällekään millään lailla, eikä muodostu ongelmaksi mikäli kerralla siirretään ja muutetaan muuksi valuutaksi suurempi määrä kolikkoja. Yhden transaktion hinta huitelee parissa kymmenessä eurossa, eikä tällainen maksuväline sovellu kivijalkakauppaan missään nimessä. Tämän lisäksi kalleus realisoituu myös sähkön kulutuksena: Bitcoinin pyörittäminen kuluttaa valtavasti sähköä ja aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidi- ja muita päästöjä

  4. Muut virtuaalivaluutat ovat sidoksissa Bitcoiniin. Tämä on henkilökohtaisesti ehkä ärsyttävin piirre. Yksikään käytettävä lohkoketjuvaluutta ei ole täysin irtaantunut Bitcoinista, eikä todennäköisesti irtaudukaan ennenkuin sen arvo romahtaa merkittävästi.

  5. Spekulaatio ja valuutan korkea arvo. Mielestäni BTC:n arvo on aivan liian korkea ollakseen käytettävä. Aivan stetson-harrison menetelmällä arvioiden arvon pitäisi olla 500 USD tienoilla, tässä ajanhetkessä, jotta se vastaisi valuutan käyttöarvoa. Voi hyvinkin olla, että arvo voisi olla vieläkin alhaisempi. Suurin osa BTC:llä tehtävästä rahaliikenteestä on tällä hetkellä joko spekulointiin liittyvää tai huumekauppaa. Bitcoin-hype on lisäksi luonut markkinoille aivan naurettavan efektin; jos yritys lisää nimeensä sanan “lohkoketju”, nousee sen arvo pörssissä huimaa vauhtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ahneus teettää typeryyksiä. Tuulipuvun kuluttajat olleet liikkeellä, niin romahtaahan se pyramidi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Bitcoinin pohja on heikko"

Niin on euronkin, mutta siitä huolimatta se toimii..

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Valitettavasti euron kohdalla tappioiden takuumiehenä toimii EKP, vaikka näin ei sopimuksissa oltukkaan sovittu.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Kohta 4.
Käsittääkseni mm. Ethereum ja Ripple eivät ole mitenkään kytköksissä Bitcoiniin, olenko väärässä?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Puhuin arvosta. Ethereum on tosiaan irtautunut pikkuhiljaa ja jopa LTC pikkuhiljaa. Ripple nyt on ripple.

Toimituksen poiminnat