AkiK Pohjoisen Kuningas

Mitä jos korjattaisiin työttömyys?

  • AY veroparatiisi.
    AY veroparatiisi.

Miltä tuntuisi, jos voisit saada töitä kysymällä, eikä Kelan tai sossun luukulla tarvitsisi käydä kuinka ehkä äärimmäisessä poikkeustilanteessa? Miltä tuntuisi se, ettei sinulta vaadittaisi tyhjänpäiväisten kurssien käymistä, vaan voisit opiskella sitä, minkä katsot sinua parhaiten työllistymisessä auttavan?

Toissapäivänä julkaistu kansalaisaloite tekee kaiken tämän ja sen lisäksi palauttaisi vallan sille kenelle se kuuluu: yksilöille ja demokratialle. Suosittelenkin kaikille lämpimästi Päivän Byrokraatin laatiman kansalaisaloitteen allekirjoittamista. Se löytyy osoitteesta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2785

Aloite sisältää kolme kohtaa: yleissitovuudesta luopuminen, irtisanomisen (ja samalla palkkaamisen) helpottaminen sekä perustilimallin käyttöönottaminen. Kaksi ensimmäistä vahvistaisi demokratiaa, viimeinen yksilön henkilökohtaista vapautta. Näillä muutoksilla myös työttömyys tippuisi sille tasolle mihin se kuuluu.

Suomen hallitukset ovat kymmenien vuosien ajan olleet ammattiyhdistysliikkeen talutusnuorassa. Vaikka Suomen hallitusten tavoite on ainakin toivottavasti ollut työllisyyden ja hyvinvoinnin parantaminen, ja vaikka sillä on ainakin paperilla ollut suurin päätäntävalta, ei se ole saanut yksin päättää niistä toimista joilla näitä tavoitellaan. AY-liikkeen halu nostaa edustamiensa henkilöiden palkkoja ja työpaikkojen pysyvyyttä, ylläpitämällä keinotekoista puutetta tiettyjen alojen työntekijöistä ja työpaikoista, on tullut hallituksen tavoitteiden tielle.

Olisi hyvä aika ottaa tuo valta takaisin, niinkuin monissa muissa länsimaissa. AY-liike on tarpeellinen, mutta sen ei pitäisi saada kulkea kaikkien muiden etujen yli. AY-liikkeen vaatima yleissitovuus vahingoittaa juuri niitä yrityksiä, joiden varassa työpaikkojen ja talouskasvun määrä on. Pienten yritysten on huomattavasti vaikeampaa kilpailla suurten työnantajien kanssa työntekijöistä tai töistä, jos palkkataso ja työehdot määrätään ylhäältäpäin. 

Pienten yritysten ja yksinyrittäjien ongelma on usein myös palkkaamisen riski. Työntekijä voi osoittautua huonoksi myös koeajan jälkeen, mutta nykyinen lainsäädäntö ei juuri anna niille mahdollisuuksia irtisanoa työntekijöitä. Kausittain muuttuvaan kysyntään tai muunlaiseen tilanteen muuttumiseen ei ole myöskään mahdollista reagoida järkevällä tavalla. Muunmuassa näiden syiden takia olisi hyvä helpottaa irtisanomista jotta pienyrittäjä uskaltaisi myös työllistää.

On myös selvää ettei nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ole kestävällä pohjalla, eikä edes reilu tai yksilön omia päätöksiä tukeva. Perustilimallilla päätökset tekisi yksilö itse, kuitenkin estäen tyhjän päälle tippumisen. Valta siirtyisi siis valtion ja AY-liikkeen ailahteluista yksilöille itselleen ja jokainen voisi olla oman onnensa seppä. 

Onkin siis hölmöä, ettei Suomen hallitus ole ehdottanut näitä muutoksia, saatikka edes tutustunut niihin. Tee siis palvelus heille sekä itsellesi ja käy allekirjoittamassa kansalaisaloite!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

- yleissitovuudesta luopuminen, irtisanomisen (ja samalla palkkaamisen) helpottaminen sekä perustilimallin käyttöönottaminen. -

Tuskin ovat kuitenkaan mitään kaikkivoipia konsteja nuokaan.

Kaksi ensimmäistä (vaikka ovatkin hyviä)ei voi toteutua kun meillä on demarit ja komukat.
Perustilimalli vaatii hieman enemmän avaamista.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Pistetään toteutumaan. Sossut ja komukat (perinteisessä merkityksessä) eivät ole tällä hetkellä hallituksessa eivätkä välttämättä ensi kaudellakaan. Perustilimalli tosiaan vaatii hieman lukemista sekä pohdintaan ja aloitteessa siitä kerrotaan laajalti. Se on kuitenkin hyvä kompromissi perustulon ja nykyisen järjestelmän väliltä, sekä yhteensopiva molempien kanssa. Olenkin kertonut siitä aiemmassa blogikirjoituksessani.

Pekka Iiskonmaki

#1
Kielletään valtiolta ja kunnilta lainanotto rauhanaikana.

Heillä on verotusoikeus. Se riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se estäisi tehokkaasti julkiset investoinnit, joihin tarvitaan rahoitus tässä ja nyt, mutta joiden poistoaika lasketaan vuosikymmenissä sekä käyttöikä vuosisadoissa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Sitten pitää rakentaa varojen mukaan.

Pekka Iiskonmaki

''Mitä jos korjattaisiin työttömyys?''

Se on helppoa Suomen kokoisessa maassa.

Rajoituksena on vain kansan yksinkertaisuus ja hölhöys nähdä asiat kokonaisuutena.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Rajotteena on myös suurinpiirtein kaikkien pelko siitä jos jollekin tulee paha mieli.
Mitään ei voida muuttaa vaikka tarvetta olisi kun media nostaa aina hele...in moisen metelin jostakusta johon tehty muutos vaikuttaa negatiivisesti. Pitäisi olla joustavuutta tehdä päätöksiä ja sitten kun huomataan että jokku tulee kaltoinkohdelluiksi niin pitäisi olla valtuuksia heidän kohdallaan tilapäisesti asiaa korjata. Nyt luetaan kuin piru raamattua etuperin ja takaperin kaikki lainmuutokset ja jos yksikin jää jalkoihin niin huuto on hirmuinen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Nimenomaan näin. Ja se ilmenee läpi koko yhteiskunnan, mutta vasemmisto ja ay liike ovat varsinaisia kivirekiä vetää. Kaikkea järkevää ja kehitystä vastaan. Vain periaatteesta, koska porvari....
Mutta, omat bisnekset eivät riistä eikä raasta työläistä, vaikka ovat verottomia ja silti yhtä kalliita kuin vapailla markkinoilla toimivat yrittäjät!??? Ristiriita! Missä???

Pekka Iiskonmaki

#10
Miksi AY-liikkeen liiketoiminta on verovapaata? He eivät maksa edes tyttömyyskorvauksia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Perustilimalli on täyttä hölmöä, kun meillä on perustulomalli käynnissä eikä sitä voi keskeyttää. Keskeytys onnistuu vasta vuonna 2019, jolloin voidaan tarkastella, että toimiko se perustulomalli. Perustilimalli muistaakseni hylättiin erilaisten mallien yhteydessä, koska se ei tule toimimaan. Miksi tätä edes halutaan nostaa esille?

En allekirjoita mutta yrittäjyyttä haluan tukea ja kohentaa niin, ettei kenelläkään raatajalla ole vaikeaa ja että kykenee palkkaamaan työntekijän. Näin sitten saadaan useita työpaikkoja ja työttömille töitä. Ei muuten ikinä onnistuta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Eihän työttömyyttä voi poistaa. Ketä Kepun ja Kokoomuksen paremmat ihmiset sitten kyykyttäisivät?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ja ketä vasemmisto, SDP ja Ay-liike pitäisi sitten liekassaan?

Toimituksen poiminnat