AkiK Pohjoisen Kuningas

Menestyksen kaava

Tuossa aamukahvia juodessani pohdiskelin vanhaa teemaa; vaikka menestykseen tarvitaan hieman tuuria, turvalliset rakenteet ja osaamista, ei ilman työtä synny yhtään mitään.

Tämän voinee tiivistää yksinkertaiseksi matemaattiseksi kaavaksi:

(Y + O + T) * X = menestys

Tässä Y = yhteiskunta, O = osaaminen, T = tuuri ja X = työ.

Yhteiskunnan osuus tässä merkitsee niitä rakenteita mitä kulttuuri, valtio ja historia ovat onnistuneet luomaan. Käytännössä siis lainsäädäntöä ja vallitsevaa taloudellista tilannetta sekä ilmapiiriä millä yhteiskunta menestymiseen suhtautuu. Tähän voidaan vaikuttaa vain todella hitaasti, koska poliittiset päätökset ja ilmapiirin muuttuminen ovat hitaita. Sillä suhtaudunkin hyvin skeptisesti poliitikkojen lupauksiin paremmasta tulevaisuudesta, ainakaan lähivuosina ei muutosta tule tapahtumaan. Jos laiva kääntyy niin se kääntyy ehkä 10 vuoden kuluttua.

Osaaminen on sekä perinnöllistä että opittua. Voit myös käydä kouluja hankkiaksesi osaamista, mutta todellinen osaaminen syntyy tietenkin tekemällä, joten se onkin nivottu tarkasti työhön. Eli vaikka perisitkin heikon ruumiin ja tyhmän pään, ei kohtalosi ole kiveen kirjoitettu.

Tuuri tietenkin vaikuttaa kaikkeen. Oli onni, että synnyit rikkaaseen perheeseen, ja oli onni, että pääsit nuorena työpaikkaan josta sait hankittua suhteita sekä osaamista josta oli hyötyä myöhemmin. Voi käydä myös huono tuuri jolloin joutuu työskentelemään kahta kovemmin ja jopa aloittamaan kokonaan alusta.

Ilman työtä ei noilla ole oikeastaan mitään merkitystä. Rikkaaseen perheeseen turvallisessa yhteiskunnassa syntynyt voi tuhlata vain kaiken perityn pois, ilman että tekee elämällään varsinaisesti mitään. Näin on käynyt entisille upporikkaille suvuille, varsinkin aatelisten kohdalla on nähty hyvin surullisia kohtaloita. Kovalla työllä voi myös korvata monta puutetta, joskin kaikki on helpompaa kun kunnostaa ainakin yhden noista aiemmista. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset