AkiK Pohjoisen Kuningas

Limuviinaa lapsille

Pohdiskelin kukkahattutätien suhtautumista alkoholiin ja yhtäkkiä koin valaistumisen. Koska ainoa varsinainen ero juomasekoitusten ja omenaviinistä tehtyjen makeutusainesolkkujen on maku, niin todellinen syy siihen etteivät kukkahattutädit salli juomasekoitteiden tuomista kauppoihin on se, etteivät he hyväksy muita syitä alkoholin nauttimiseen kuin humaltuminen. Eli siis alkoholin tuleekin maistua pahalle, että olisi edes jokin hidaste humaltumisen tiellä.

Metodina juomien maun tarkoituksellisella huonontamisella yritetään vedota nuoriin etteivät he koskaan joisi. Aivan niinkuin pidättäytymiseen kehottamista pidettiin aikoinaan hyvänä keinona ehkäistä sukupuolitauteja ja varhaisia raskauksia.

Tämä ei varmaankaan heidän mielestään ole se todellinen syy. Argumentit ja lopputulokset viittaisivat kuitenkin hyvin vahvasti heikkoon ymmärrykseen siitä miten ja mistä syistä alkoholijuomia nautitaan.

Nuorelle ja kokemattomalle tämä luo mielestäni aivan vääränlaisia kannustimia. Jos et nauti oluista tai makeista siidereistä, lähikaupan tarjolla olevat vaihtoehdot ovat aika heikkoja. Sinun täytyy siis aivan tosissaan haluta humaltua mikäli siedät nykyisiä lähikaupan litkuja. Nopeasti vain juoma kurkusta alas kunnes alkoholi turruttaa makuaistin ja voit keskittyä perseiden vetämiseen.

Voisiko hetken harkita millaista juomakulttuuria tällainen luo, ja sitä millaista juomakulttuuria loisi sellainen suhtautuminen, jossa alkoholijuoma on itsessään nautinnon arvoinen ja monivivahteinen elämys?

Aivan varmasti humaltuminen säilyy joillekin vahvana syynä nauttia alkoholia, myönnän itsekin joskus haluavani ihan vain ryypätä, vuosi vuodelta tosin yhä harvemmin. Olisi kuitenkin hyvä että jo nuorena täysi-ikäisenä voisi oppia että asiassa on jotain muutakin. Niin olisi ollut hyvä minullekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minäkin valistan. Lapsikullat, kun alatte ryypätä, älkää unohtako syömistä. Viina vaatii polttoainetta. Syömällä välttää pahan krapulan.
Viinaa juodaan jotta humallutaan. Miksi muuten tehtäisiin alkoholin maun häivyttäviä koktaileita?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Eli siis alkoholin tuleekin maistua pahalle, että olisi edes jokin hidaste humaltumisen tiellä."

Jos nauttii oluista tai makeista siidereistä kuten nuoriso yleensä lähikaupan hylly on ihan oiva kohde. Kauppojen mansikka-kaktus-mustaviinimarja-mitälieaspartaamit maistuvat karkille. Sen mitä olen juomasekoituksia Alkon valikoimista maistanut, ne bacardimitälie-sekoitukset maistuvat niin'ikään karkille. Ero on oikeastaan alle prosenttiyksikön vahvuudessa. Paljon melua tyhjästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset