AkiK Pohjoisen Kuningas

Maan tavan mukaista kähmintää raittiusjärjestöissä

  • Turmiolan Tommi
    Turmiolan Tommi

Entinen Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula siirtyy STEA:n johtajaksi. STEA, eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, on se taho, joka jakaa Veikkauksen tuottoja sosiaali- ja terveystyöhön sekä myös ehkäisevään päihdetyöhön. Käytännössä siis muiden muassa suoraan EHYT ry:lle, jonka vuotuinen budjetti, noin 4 miljoonaa euroa, tulee pääosin Veikkaukselta (aiemmin Raylta) STEA:n kautta.

Kristiina Hannulan palkkausta en saanut selville, mutta työpaikkailmoituksen perusteella palkkaus on väliltä 5500-8000 euroa kuussa. Sama Kristiina Hannula on toki myös Alkon johtoryhmässä, jonka kokouksista ja vastuutehtävistä hän todennäköisesti nettoaa vuosittain tuhansia euroja ja oletan, että tehtävä myös luonnollisesti jatkuu hänen siirryttyään STEA:lle. On todella outoa, että raittiusyhdistyksen henkilö tekee johtotyötä korporaatiossa, jonka tehtävänä on myydä suomalaisille alkoholia.

EHYT ry on ollut myös ohjaavassa elimessä päättämässä STEA:n muodostamisesta. STEA perustettiin samassa yhteydessä kun Ray, Veikkaus ja Fintoto yhdistettiin valtavaksi rahapelimonopoliksi; Veikkaukseksi. Rahanjaon kohdentamisen lisäksi minusta on karmaisevaa katsella TV-mainoksia jossa pelaamisen autuutta ylistetään ja lottoamisesta on tehty suoraan kansalaisvelvollisuus. Eikö peliriippuvuuskin ole asia josta EHYT ry:n kuuluisi olla huolissaan?

Ainakin Kristiina Hannulan nimityksistä on pääteltävissä se, että suhteet ovat todella läheiset ja rahanjaosta päätetään hyvin pienessä piirissä. Suomalainen alkoholipolitiikka, päihdetyöjärjestöjen rahoitus sekä niiden varsinainen toiminta on vain muutaman henkilön käsissä ja selkää rapsutetaan puolin ja toisin sekä kansalaisjärjestöjen että päättävien elimien toimesta. Käytännössä siis määräysvalta suomalaisten alkoholinkäytön rajoista on hyvin pienen joukon käsissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Hannu Töyri

Näitä mädännäisyksiä on hyvä tuoda esille. Kiitos.

Toimituksen poiminnat