AkiK Pohjoisen Kuningas

Ruotsissa ei enää tupakoida, kiitos nuuskan.

  • Ruotsissa ei enää tupakoida, kiitos nuuskan.

Eurooppalaisista maista tupakoinnin vähyydessä Ruotsi painii aivan omassa sarjassaan. Vaikka muukin eurooppa on tumpannut ja vähentänyt tupakointia reilusti huippuvuosista, jostain syystä Ruotsissa ollaan onnistuttu tupakoinnin kitkemisessä muita maita huomattavasti paremmin. Tätä on kiittäminen Ruotsin poliittista linjausta joka perustuu pienemmän haitan periaatteeseen. 

Muissa maissa haikaillaan sen perään että tupakasta päästäisiin eroon täysin eikä sen tilalle saisi tulla vähempi haittaista versiota. Muut euroopanmaat ovat epäonnistuneet sikälikin, että korvaavia tuotteita käytetään niitäkin runsain mitoin, tupakoinnin lisäksi. Imukkeita, nikotiinipurukumia ja sähkötupakkaa saa kaupoista, joskin kalliilla ja sähkötupakan tapauksessa hyvin rajoitetusti ja hankalasti.

Vähentynyt tupakointi on puolestaan taas vähentänyt syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksia ja ennenaikaisia kuolemia, joka säästää myös yhteiskunnan varoja, sen lisäksi että nuuskan myynnistä kertyy verotuloja. Ruotsi onkin haittojen minimoisen mallimaa. Edes yhteenlaskettu tupakoitsijoiden ja nuuskankäyttäjien määrä ei ylitä keskimääräistä pohjoismaiden tasoa.

Nuuskan suosio perustunee siihen, että se on tupakan korvikkeista kaikkein miellyttävin tai nautintoa antavin heti tupakoinnin jälkeen. Nikotiinipurukumin tai imukkeen käyttö ei ole läheskään niin antoisaa, ainakaan oman kokemukseni mukaan.

Haluaisinkin että Suomi, tai mahdollisesti koko Eurooppa, seuraisi Ruotsin jalanjäljissä ja tunnustaisi nuuskan hyödyt. Haitaton se ei tietenkään ole, mutta huomattavasti vähemmän haitallinen kuin tupakointi. Onneksi sähkötupakka päätettiin sallia, mutta nuuska olisi hyvä lisä tupakoinnin kitkemiseksi.

Linkki alkuperäiseen Bloombergin juttuun josta tilastot voi tarkistaa:
https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-06-08/sweden-figured-out-ho...

Allekirjoittanut on tupakoitsija.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotenkin tuntuu, että ruotsalaiset vastaajat eivät ole tuossa tutkimuksessa olleet aivan rehellisiä tai sitten he tulkitsevat tuon "daily smoking" hyvin orjallisesti. Ainakin ruotsalaiset ovat selvästi "feströkare" -kansaa. Samoin ulkomailla matkustaessaan he mielellään tuntuvat nauttivan tupakoinnin "vapaudesta", jolloin se nuuskarasia jää odottamaan kotiin paluuta salkun pohjalle.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Voi olla näin. Kuvittelisin kuitenkin tämänkin olevan paljon parempi kuin se että joka päivä polttaisi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nikotiinikarkit ja -purukumit ovat niin suuri teollisuudenala, että siihen väliin voi olla nuuskatehtailla hankala kiilata.
Jos noiden "tupakoinnin lopettamiseen" käytettyjen karkkien kulutuksesta julkaistaisiin tilastoja niistä voitaisiin päätellä, että jokainen tupakoitsija lopettaa tupakoinnin vähintään 5-10 kertaa vuodessa.

Vesa Pirilä

Onko sinulla tiedossa tutkimuksia tuosta, että ennenaikaiset kuolemat kuudenkympin kieppeillä tuhlaavat yhteiskunnan varoja? Kaupunkilaisjärkellä tuntuisi loogiselta, että siinä säästyy suuret summat eläkkeitä ja myöhempiä hoitokuluja.

Toimituksen poiminnat