Ruotsissa ei enää tupakoida, kiitos nuuskan.

Eurooppalaisista maista tupakoinnin vähyydessä Ruotsi painii aivan omassa sarjassaan. Vaikka muukin eurooppa on tumpannut ja vähentänyt tupakointia reilusti huippuvuosista, jostain syystä Ruotsissa ollaan onnistuttu tupakoinnin kitkemisessä muita maita huomattavasti paremmin. Tätä on kiittäminen Ruotsin poliittista linjausta joka perustuu pienemmän haitan periaatteeseen. 

Muissa maissa haikaillaan sen perään että tupakasta päästäisiin eroon täysin eikä sen tilalle saisi tulla vähempi haittaista versiota. Muut euroopanmaat ovat epäonnistuneet sikälikin, että korvaavia tuotteita käytetään niitäkin runsain mitoin, tupakoinnin lisäksi. Imukkeita, nikotiinipurukumia ja sähkötupakkaa saa kaupoista, joskin kalliilla ja sähkötupakan tapauksessa hyvin rajoitetusti ja hankalasti.

Vähentynyt tupakointi on puolestaan taas vähentänyt syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksia ja ennenaikaisia kuolemia, joka säästää myös yhteiskunnan varoja, sen lisäksi että nuuskan myynnistä kertyy verotuloja. Ruotsi onkin haittojen minimoisen mallimaa. Edes yhteenlaskettu tupakoitsijoiden ja nuuskankäyttäjien määrä ei ylitä keskimääräistä pohjoismaiden tasoa.

Nuuskan suosio perustunee siihen, että se on tupakan korvikkeista kaikkein miellyttävin tai nautintoa antavin heti tupakoinnin jälkeen. Nikotiinipurukumin tai imukkeen käyttö ei ole läheskään niin antoisaa, ainakaan oman kokemukseni mukaan.

Haluaisinkin että Suomi, tai mahdollisesti koko Eurooppa, seuraisi Ruotsin jalanjäljissä ja tunnustaisi nuuskan hyödyt. Haitaton se ei tietenkään ole, mutta huomattavasti vähemmän haitallinen kuin tupakointi. Onneksi sähkötupakka päätettiin sallia, mutta nuuska olisi hyvä lisä tupakoinnin kitkemiseksi.

Linkki alkuperäiseen Bloombergin juttuun josta tilastot voi tarkistaa:
https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-06-08/sweden-figured-out-ho…

Allekirjoittanut on tupakoitsija.

 

AkiK
Liberaalipuolue Oulu

Ehdolla eduskuntaan 2019 Oulussa numerolla 80.
Liberaalipuolueen hallituksen sekä puoluevaltuuston jäsen.
Ammatiltaan IT-konsultti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu