AkiK Pohjoisen Kuningas

Uusilla vaaleilla persuista tulisi päähallituspuolue

Muiden muassa Uuden Suomen vastaava päätoimittaja Markku Huusko peräänkuuluttaa persujen ja varsinkin Jussi Halla-ahon sulkemista ulos politiikanteosta. Vaikka viesti varmasti menisikin perille omalle väelle, olisi tällaisella teolla ikäviä seurauksia protestiäänestäjien joukossa. Jos hallitus hajoaa ja edessä on mahdollisesti uudet vaalit, voivat Perussuomalaiset hyvinkin nousta suurimmaksi puolueeksi.

Ruotsissa persujen sisarpuolueen Ruotsidemokraattien kannatus nousi tällä tavoin 25%:iin ja jos persuille käy samoin, se nousisi helposti päähallituspuolueeksi. Tämän jälkeen se pääsisi sanelemaan muille ehdot hallitustyölle. Vaikka kolmen perinteisen puolueen kopla päättäisikin, etteivät he ryhdy yhteistyöhön vaalivoiton jälkeenkään, voisivat puolueet vallanhimossaan pyörtää sopimuksen vaalien jälkeen.

Jos Halla-ahon persujen annetaan hämmentää hallituksessa, kävisi todennäköisesti niin, että äänestäjät ehtivät pettyä uudenkin johdon munattomuuteen ja seuraavissa vaaleissa perussuomalaiset eivät enää saakaan niin suurta määrää ääniä.

Hallituksen kaatumisella ja uusilla vaaleilla olisi ainakin yksi erittäin positiivinen seuraus, nimittäin Sote-uudistuksen sekä maakuntavaalien peruuntuminen. Niin paljon kuin pitäisin sen markkinaehtoisemmasta palveluntuotannosta, ei sitä tarvitsisi sotkea tällaiseen Keskustan vallan pönkittämisprojektiin.

Mutta yksi asia minua ihmetyttää: Perussuomalaisten valinnat varapuheenjohtajiksi. Erityisesti Hakkarainen on varsinainen superjokeri. Varapuheenjohtajien pitäisi olla tehokkaita kakkosmiehiä jotka huolehtivat siitä, että käytännön työ puolueessa toimii. Vaikken henkilökohtaisesti tätä kolmikkoa tunnekaan, päällepäin he eivät vaikuta kovin kaksisilta tällä saralla.

Toisaalta, kävi miten kävi, poliittista turbulenssia on luvassa ja jonkinlainen muutos politiikassa tulee tapahtumaan. Elämme varsin mielenkiintoisia aikoja ja povaan pienpuolueiden vielä suurempaa nousua. Erityisesti odotan sitä, jos Orpo toteuttaa uhkauksensa ja kieltäytyy hallitusyhteistyöstä, miten Kokoomuksesta väkeä alkaa valua pikkuhiljaa nyt jo paljon uskottavammalta vaikuttavaan Liberaalipuolueeseen.

Korjattu: Halla-aho ei valinnut varapuheenjohtajia vaan jäsenistö. Suosituksensa hän kuitenkin antoi jo ennen kokous.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

"Mutta yksi asia minua ihmetyttää: Halla-Ahon valinnat varapuheenjohtajiksi."
Äänestystuloksia nuo valinnat, eivät puheenjohtajan.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

No sitten ihmetykseni on vielä suurempi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Varapuhenjohtajavalinnat ilmensivät kokouksen hurmoksellista harkitsemattomuutta ja niistä voi tulla vielä kiviä uuden puheenjohtajan kengissä ja voivat muodostua vieläpä puolueen kompastuskiviksi.

Vanhoilla Soinilaisilla ei ole nyt yhtään edustajaa puheenjohtajistossa je koko puolue voi tuntua heistä nyt sangen vieraalta.

Varapuheenjohtajavalinnat voivat nyt olla se kaikkein suurin strateginen virhe minkä puouekokous teki.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Noh, korjasin asian. Itse ajattelin valinnan tavallaan olleen Halla-ahon koska hän valitsi oman suosikkinsa jo ennen kokousta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei sillä ole mitään merkitystä kuinka suureksi persut kasvavat. Tässäkin on taas se harha, että luullaan, että joku puolue suostuisi tekemään Halla-Ahon persujen kanssa yhteistyötä.

Vaikka olisi suurin, niin hallitukseen ovi ei aukene, eli siinä tapauksessa sijoille 2-4 tulleet puolueet sen hallituksen muodostavat.

Se voi olla kivaa huudella maahanmuutosta ja esittää tyhmiä toimenpiteitä, mutta siihen huuteluun se jää, kun ei ole kavereita. Ihan samalla lailla toimitaan Ruotsissakin.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Demarit eivät suostu Sote-uudistukseen ja uskon, että sekä Keskusta ja Kokoomus ovat niin sitoutuneita siihen, että se halutaan ajaa vaikka väkipakolla läpi. Persuja ei voida todennäköisesti potkia pois hallituksesta koska se johtaisi uusiin vaaleihin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Halla-ahon asema korostuu sitä enemmän, mitä heikompia ovat muut Perussuomalaisten johtohenkilöt, että se siitä valintojen demokraattisuudesta. Lähinnä kysymys oli enemmistön diktatuurin toteutuksesta, minkä seurauksena on jakaantunut puolue.

Käyttäjän HarriRenkonen kuva
Harri Renkonen

Hakkarainen on Jyväskylän naapurikunnasta Viitasaarelta ja kokous, jossa VPJ:t valitaan suoralla jäsendemokratialla oli Jyväskylässä. Keskisuomalaiset pääsivät junttaamaan Hakkaraisen hallitukseen.

Käyttäjän KristaBister kuva
Krista Bister

En voi vastustaa kiusausta korjata mielikuvaasi PS:n varapuheenjohtajista. He ovat kentällä paljon nähtyjä ja tunnettuja tekijäihmisiä. Halla-aho voi helposti luottaa osan vastuista Huhtasaarelle ja Eerolalle, joissa tavallaan on jopa enemmän johtajamaisuutta kun asiapitoisessa Halla-Ahossa.

...Hakkaraisen kohdalla sen sijaan olet oikeassa.

Hyvä ja asiallinen blogi. Tsemppiä puolueellenne, toivon vilpittömästi, että teidät nähdään vielä tulevaisuudessa eduskunnassa!

Hannu Töyri

Kannataisi huomioidda myös se, että hallitusohjelma laadittiin kolmen eduskuntapuolueen välillä, joista enää kaksi on hallituksessa. Nämä Uuvatit eivät voi vedota hallitussopimukseen, koska hei eivät ole olleet sitä tekämässä. Loikkarit kun eivä yllensäkään pysty vetoamaan sen puolueen tekemiin sopimuksiin josta he ovat loikanneet. (Toki täytyy möyntää, että kaikki on nykyään mahdollista §X!!??Y:)

Onnea ja menestystä liberaali puolueelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset