AkiK Pohjoisen Kuningas

Kansalaisaloite alkuperäisen alkoholilakiehdotuksen toteuttamisesta

  • Limuviinat uhkaa
    Limuviinat uhkaa

Päähallituspuolue Keskusta on alkanut vatuloimaan ja tarkoituksellisesti hidastamaan jo sovittua alkoholilainsäädännön läpivientiä. Vain muutaman puskista rynnänneen kansanedustajan takia yrityksiä saattaa mennä konkurssiin, satoja miljoonia veroeuroja ehtii valua ulkomaille ja suomalaisten juomatavat pysyvät pohjoismaisen humalahakuisina.

On siis aika kansan sanoa mitä haluamme: Lopettakaa hidastelu ja tehkää niinkuin aiottekin. Jo tämä aiottu ehdotus oli jo hieman vesittynyt, mutta kuitenkin tarpeellinen askel oikeaan suuntaan.

Tämän mielipiteen ilmaisemiseksi teimme kansalaisaloitteen johon tarvitsemme tietenkin nyt nimiä. Nämä 50000 allekirjoitusta pitää kerätä mahdollisimman nopeasti, jottei Keskusta ehdi torpata koko lakiehdotusta sillä välin.

Käy siis pikimiten allekirjoittamassa kansalaisaloite osoitteessa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2529

Henri Heikkinen, Eero Vainionpää ja Aki Kivirinta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Alkoholilakialoite kerää allekirjoituksia nopeasti.
Sen sijaan steriloimislakialoite ei ole saanut edes julkisuutta.

Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.
Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401

Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tärkeä aloite. Alkolilainsäädäntö koskettaa useampia ihmisiä ja siinä vatulointi hidastaa muuta päätöksentekoa, siksi se olisi hyvä saada pois alta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Alkoholia saa ostaa 18-v ja 20-v.
Steriloinnin ikäraja on 30-v ja se on korkein itsemääräämisoikeuden raja Suomessa.
Kansanedustajista 99.5% ei ole kertonut kantaansa.
Eikä kansalaisaloite saa julkisuutta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #3

Monet vahinkoraskaudet alkavat juovuspäissä, koska ehkäisy unohtuu.
Siksikin alkoholilain kannattajan pitäisi kannattaa myös steriloimisen helpottamista.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #5

Niinhän minä juuri sanoin että tärkeä aloite ja kannatankin sitä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Päähallituspuolue Keskusta on alkanut vatuloimaan ja tarkoituksellisesti hidastamaan jo sovittua alkoholilainsäädännön läpivientiä...".
Liekö puoltakaan vuotta siitä, kun Sipilä touhotti kestävyysvajeesta. Sulki kyllä tuosta suunsa, kun hallintarekisteri piti saada läpi ja sote-muutos pitää saada läpi.
Nyt hallintarekisteri on jo saatu, joten jatkaakohan taas kestävyysvajeen linjalla... ehkä ei vielä, mutta se saattaa vaikuttaa tuohon empimiseen.

Olisiko mahdollista, että Sipilä ymmärtäisi miten kalliiksi lisäviina tulisi Suomelle ? Jo nyt haittakustannuksiksi on arvioitu n. 9 mrd euroa/vuosi (arvioiden keskiarvo).
Tulopuolella kun on vain n. 1,3 mrd eur.

Toki lisääkin saisi myydä, jos myyjät ja käyttäjät maksaisivat aiheuttamansa haitat vähintään täysimääräisesti.

"... satoja miljoonia veroeuroja ehtii valua ulkomaille...". Mahtaako olla viittaus matkustajatuontiin ? Sehän on vain n. 6,7 % koko myynnistä. Ei sillä vielä voi perustella aloitetta.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tuo 9 miljardia menopuolella on täyttä lööperiä. Alkoholi on osa ihmisten elämää ja osa kulttuuria että pakostakin tuo "tulopuoli" 1.3 miljardia on täyttä tuubaa. Tiedon voi joutessaan tarkistaa THL:n tilastoista: https://www.thl.fi/fi/-/harhaanjohtavaa-tietoa-lii...

Tosiaan, valtio ei ole sama asia kuin yhteiskunta, ei käsitteellisesti eikä talouden osalta. Eli, saamme yhteiskuntaan varmasti enemmän hyvää alkoholista kuin sen mitä se tuo valtion kassaan verotuloja, se vain ei ole helposti mitattavissa oleva asia. Samaten "kustannuksia" yhteiskunnalle on äärimmäisen vaikea arvioida. Valtion terveydenhuollon kustannukset ja verotulot on sen sijaan ovat paljon helpompia laskea.

Ja vaikka eivät olisikaan, menopuoli ei kasva alkoholin myynnin vapauttamisen myötä johtuen siitä että kustannusten aiheuttavat juovat sen alkoholinsa sai alkoholia lähikaupasta tahi ei.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...saamme yhteiskuntaan varmasti enemmän hyvää alkoholista kuin sen mitä se tuo...".
Ihan tulee mieleen tupakkateollisuuden vastaukset. Niiden mukaanhan tupakasta ei ole mitään haittaa. Pikemminkin päinvastoin. Itse asiassa tupakka on teollisuuden mukaan lähes terveysvaikutteinen.

"...se vain ei ole helposti mitattavissa oleva asia...".
Niinpä, mutta totta se kuitenkin on ! Kuten uskomushoidotkin.
Magneettirannekkeitakin myydään uskomuksella. Myyjät kyllä tunnustavat, ettei sen vaikutusta voi mitata, mutta vakuuttavat kuitenkin sen tekevän vallan mahdottomasti hyvää. Ja aika moni uskoo.
Uskovaisten joukko on suuri.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Antaako siis VSOP yömyssy pelkkää kurjuutta ja kärsimystä? Onneksi meistä ei sentään kukaan sellaiseen lankeaisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mistä sait tuon luvun matkustajatuonnin määrästä? THL arvioi osuudeksi noin 17% kokonaiskulutuksesta.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1323...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

En muista enää, vaikka luin sen juuri eilen tai toissapäivänä jostain.
Netistä löysin äsken vain, että lisäys oli tuo mainitsemasi 17 %.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Lukuhan on suurella todennäköisyydellä tosiasiassa vieläkin suurempi. Tuo kun perustuu kyselytutkimukseen ja alkoholinkulutukseen liittyy sosiaalinen stigma. Oletettavasti moni vähättelee tuomaansa määrää, joko tietoisesti tai tiedostamattaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #11

Suurempi tai pienempi. Melko mahdotonta luotettavasti selvittää. Tulli ei kirjaa eikä myyjiltäkään saa kerättyä eikä kannata edes yrittää kerätä. Kyselytutkimuskaan ei kerro totuutta. Moni varmaan vähättelee, mutta voi joku kerskuakin suurella määrällä.

Maantieteellisesti alue mistä lähdetään hakemaan on ehkä varsin suppea. Lähinnä pääkaupunkiseutu ja itäraja. Kai joku kahjo jostain keski-Suomestakin lähtee hakemaan, mutta sen täytyy olla kokonaisuutena aika pientä.

Määrää laskee itätuonnin 20 h sääntö ja http://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle/alk... eli ehkä tullimääräyksetkin hieman. Laskisi, jos tulli saisi valvoa määräysten noudattamista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Mitäpä siitä matkustajatuonnista sitten huolta kantamaan, kun se ei ollut viime vuonna edes viidennestä kokonaiskulutuksesta, eikä kasvanutkaan kuin viitisen prosenttia. Ihan yhdentekeväähän se on onko kotona satoja litroja juomaa, kun se ei vaikuta kulutukseen. Kulutukseen kuulemma vaikuttaa se, onko juomaa ostettavissa klo 9-21 ruokakaupassa. Veromenetyksenäkin matkustajatuonti vastannee olemattomia 270 miljoonaa.

P.s. Keskisuomesta käydään hakureissuilla bussilasteittain. Ruotsin lähellä asuvien tietysti kannattaa hakea viininsä Systembolagetista. Toki toiseenkin suuntaan tapahtuu matkustajavientiä, kun pohjoisnorjalaiset hakevat viinaa Suomesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tänään on tullut myös tälläinen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2530.

Kansalaisaloite alkoholilain muuttamisesta siten, että alkoholijuoman vähittäismyynti sallitaan enintään 15,5 tilavuusprosenttia (nyk. 4,7 %) alkoholia sisältäville käymisteitse valmistetuille juomille.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Huomasin. Vaikka asia on erittäin kannatettava, nyt kansalaisaloitteita on kaksi kappaletta ja ne voivat syödä ristiin toistensa kannatusta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kannatin varmuuden vuoksi molempia edellä mainittuja aloitteita.

Siellä oli näköjään tulossa vielä kolmaskin, jonka kannatusilmoitusten keräys alkaa 9.6.2017.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2533

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ne voivat todellakin osittain syödä toisiaan. Aloitteen tekijöiden pitäisi koota voimansa yhteen ja markkinoida niiden kaikkien kannattamista.

Toisaalta en tiedä miten eduskuntakäsittelyn aikaansaaminen edistyy, kun kaikki kolme posahtavat samaan aikaan tarkasteltaviksi. Jos ne kaikki menevät erillisinä aloitteina eduskuntaan, niin siellä sitä sitten pähkäillään. Vain yksi tai ei yhtään niistä voidaan vahvistaa laiksi.

Toimituksen poiminnat