Kaikuja Natsi-Saksasta

Poliisi, suojelupoliisi sekä puolustusvoimat haluavat laajentaa urkintaoikeuksiaan. He haluavat oikeuden lukea epäillyn sähköpostit ja paperiset postit sekä käydä tutkimassa työpaikoilla tai epäillyn vierailemassa hotellihuoneessa millaisia askereita siellä mahdollinen "terroristi" suorittaa. Vaikka keppihevosena esitetään kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavat uhat, en epäile etteikö poliisia himottaisi käyttää tätä aivan tavanomaisten rikosten selvittämiseen. Ja ihan omaa uteliaisuuttaan tyydyttääkseen.

Kun oikeudet urkintaan on kerran annettu, niitä on hyvin vaikea ottaa poliisilta pois. En epäile että nykyinen hallinto voisi käyttää lakeja esimerkiksi poliittisten toisinajattelijoiden metsästämiseen, mutta jos lait ovat olemassa vielä silloin kun valta vaihtuu, voi seurauksena olla muunmuassa kaltaisteni liberaalien metsästäminen. Olisikin turvallisempaa jatkoa ajatellen ettei tällaisia lakeja koskaan säädettäisi.

Lisäksi dokumenttien rajaton ja huomaamaton kopiointi rikkoo mitä suurimmissa määrin henkilön yksityisyydensuojaa. Jos ja kun kirjeitä ja sisältöjä aletaan kopioida ja kuvata eikä postin tutkimisesta synny edes teoreettista ilmoitusvelvollisuutta tutkittavaa henkilöä kohtaan, annetaan käytännössä täysi vapaus kopioida mitä tai kenen tahansa postia. Ja koska on kyse kopioinnista, ne voidaan arkistoida vaikka loppuelämäksi.

Paperisen kirjeliikenteen valvontaa suurempi vaara ja ongelma on uudessa tiedustelulaissa oleva ehdotus tietoliikennetiedustelun sallimisesta. Tiedustelua tehdään jo varmasti nyt mutta tehtävän laillistuessa ja arkipäiväistyessä kaikkea tietoverkoissa liikkuvaa liikennettä voitaisiin valvoa. Paitsi tietenkin salattua liikennettä jota lainrikkojat osaavat jo käyttää. Urkinta koskisikin käytännössä vain tavallisia kansalaisia, jotka eivät tietoturvastaan välitä.

Ongelmallista on minusta myös se ettei tällaisesta urkinnasta todennäköisesti ole juurikaan hyötyä. Tavallisten kansalaisten tulemista ja menemistä valvotaan ja terroristit sekä järjestäytynyt rikollisuus osaa kyllä käyttää salausmenetelmiä joihin ei Supon tiedustelu pure. Se että muissa maissa jo näin tehdään ei ole mikään perustelu aloittaa samanlaista menettelyä myös Suomessa.

Lausunnossa on myös kohta jossa annetaan harkinnanvarainen mahdollisuus ilmiantaa "törkeää rikosta" suunnitteleva suoraan tavalliselle poliisille. Lehtijutussa puhutaan ihmisen surmaamisesta mutten lainkaan ihmettelisi mikäli tämä järjestely sisältäisi pian talous- ja huumausainerikoksia ja vähäpätöisempiä rikkeitä.

En halua antaa kellekään tällaisia oikeuksia, en edes itselleni. Kun valtiovallalle annetaan lisäoikeuksia, kannattaa aina harkita antaisiko noita oikeuksia pahimmalle viholliselleen. Jonain päivänä nimittäin voi käydä niin että pahin vihollisesi on vallan kahvassa.

 

 

AkiK
Liberaalipuolue Oulu

Ehdolla eduskuntaan 2019 Oulussa numerolla 80.
Liberaalipuolueen hallituksen sekä puoluevaltuuston jäsen.
Ammatiltaan IT-konsultti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu