AkiK Pohjoisen Kuningas

SAK haluaa kieltää nollatyöaikasopimukset lailla

Vaikka nollatyösopimuksissa on tiettyjä epäkohtia, kuten muunmuassa se, että työvuorosta kieltäytyminen voi johtaa irtisanomiseen, on tämäntyyppisille sopimuksille olemassa kysyntää ihan työntekijöiden puolesta. Mikäli yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa saa sovittua itselleen sopivat työvuorot tai ajankohdat, voivat tämän tyyppiset sopimukset olla erittäin soveliaita esimerkiksi opiskelijoille.

SAK kuitenkin haluaa poistaa lakiteitse mahdollisuuden tällaisten sopimusten tekemiseen muutamien väärinkäytösten takia. Nämä väärinkäytökset ovat varmasti osittain seurausta suomalaisista jäykistä työmarkkinoista ja siis seurausta SAK:n sekä muiden liittojen toimista.

Nollasopimukset eivät varmaankaan ole käytäntö niillä aloilla missä yleinen TES tai liitot ovat vallassa. Näimpä he lainsäädällä haluavat vaikuttaa myös niihin aloihin mihin heillä ei ole suoraa määräysvaltaa.

Paras tapa välttää väärinkäytöksiä on välttää työnantajia jotka sellaisia tekevät. Valitettavasti jäykkien työmarkkinoiden takia meillä on paljon työttömiä joilla ei ole tällaista neuvotteluvaraa.

Pelkoni on, että erityisesti nuorisotyöttömyys nousee, mikäli tällainen kohta lakiin päästetään.


Tässä linkki SAK:n omaan tiedonantoon:
https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/tyosopimukseen-kirjattava-aina-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat