AkiK Pohjoisen Kuningas

Schrödingerin kissa ja väärinymmärtäminen.

Jos tänä päivänä herra Schrödinger kertoisi paradoksistaan; siitä miten laatikossa oleva kissa olisi ulkopuoliselle tarkkailijalle yhtäaikaa sekä kuollut että elävä, mikäli sen kuolema olisi riippuvainen kvanttimekaanisesta ilmiöstä kuten vaikkapa radioaktiivisen hajoamisen satunnaisuudesta, lähtisi verkon väärinymmärtäjien jengi välittömästi liikkeelle.

Otsikot huutaisivat "Fyysikko kidutti ja tappoi kissan" "Nobel-palkittu yritti myrkyttää lemmikkinsä" ja hullun tiedemiehen päätä vaadittaisiin vadille. Pelkästään siksi ettei luettaisi otsikkoa pidemmälle saatikka ymmärrettäisi mitä alkuperäinen puhuja tarkoitti.

Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin vain ajatusleikki jonka tarkoitus on osoittaa miten paradoksaalisia ja huonosti normaalielämään sopivia kvanttimekaaniset ilmiöt ovat. Tottapuhuen koko koe ei ole fyysisesti toteutettavissa kissan ollessa makrokokoinen ilmiö, joka tarkkailee maailmaa itsekin ja voisi todeta olevansa kuolemassa.

Voisitteko ystävällisesti lukea jutun loppuun asti ja harrastaa edes hieman lähdekriittisyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Ja, ei en tullut tänne vääntämään fysiikasta. Pointtini oli vain se ettei koe ole tuollaisenaan toteutettavissa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Enää emme tarvitse ulkoista tietoisuutta romauttamaan kissan epämääräistä elämäntilannetta. Kissa on joko kuollut tai elävä, katsomme sitä tai emme. Jos tiedämme laatikossa olevan radioaktiivisen aineen hyvin myrkylliseksi, kissa on suurella todennäköisyydellä kuollut jo aikoja ennen kuin avaamme kannen.
Väitteet, joiden mukaan epämääräinen maailma tulee olevaiseksi vain kun se havaitaan, paljastuvat dekoherenssin kirkkaassa valossa valjuiksi ja vääriksi. Se pyyhkäisee kerralla syrjään spekulaatiot tietoisuuden välttämättömyydestä havainnossa. "
http://www.tieteessatapahtuu.fi/987/enqvist.htm

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Mielestäni tuo äskeinen riitti jo MURSKAAMAAN "asiantuntijat" ojan pohjalle, mutta ei näin helppoa hommaa halua vielä lopettaa...Otetaanpa seuraavaksi kohuttu arkkukuva... Arkussa ollut henkilö tai siis "asia" herättää alati keskustelua... Ei se kyllä näytä ollenkaan 42-vuotiaalta Elvis Aron Presleyltä...
...oliko arkussa siis Tupelon keisari Elvis Aron?
...Vai paikallisen visulahden VAHA-Elvis Aaron?...
...Siinäpä kiperä kysymys, mutta jätän sen jokaisen omaan harkintaan!!!

Kuningas on kuollut. Eläköön kuningas!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä en useinkaan lue kuin otsikot. Sitten kommentoin. Sitten luen tekstin.

Antti Jokela

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun viattomia luontokappaleita syytetään väärinymmärtämisestä. Ei ole kissankaan helppo asia kyykkiä pimeässä laatikossa ja ymmärtää oikein. Eihän siellä näe omia ajatuksiaan. Ja jos siellä joskus välähtää, niin se ei ole hyvä juttu se. Sille kissalle nimittäin. Ja silti tuomitaan.

Luin tuon otsikon ja enempää en pystynyt. Päästin kissan ulos. Ovesta, en laatikosta. Keitin perunat. Sitten kirjoitin tämän. Ei riitä ymmärrystä tällaisten plokien kirjoittajille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ihmisiltä tuntuu tosiaan olevan hukassa lähdekriittisyys ja medialukutaito mutta joskus tunnekuohun valtaan saa väärin ymmärtämisen lisäksi tahallinen vääräksi ymmärtäminen. Usein vahviten kohuihin närkästyvät äänekkäät mielensäpahoittajat kuten nyt Selänteen, Huhtasaaren tai lastensairaalan kiisken tapauksissa.

Asiasta vielä kissaan. On muuten jännä että harva mieltää kotikissan älykkääksi eläimeksi tai saati sitten sekasyöjäksi (mikä on yleistä monille pienpeto eläimille). Lihan ja kalan lisäksi nuo ovat kovasti persoja mm kurkulle, kauralle ja marjoille. Samoin kuin verrataan usein kotikissaa leijonaan vaikka se on lähempää sukua gepardille että vielälähempää sukua Afrikan ja lähi-idän aavikkojen pienille villikissoille joista kotikissa polveutuu.

Juha Merisaari

Kaikki ovat kuulleet sanonnan:"puolikuollut". Jos näin on niin sitten voi myös olla "puolielävä".

Siis laskentoa: puolikuollut = puolielävä.

Laskentosääntöjen mukaan yhtälön molemminpuolin voidaan samanmerkkiset supistaa pois joten:

kuollut = elävä.

M.O.T

Ps. Kissat ovat mukavia, itsenäisiä kavereita.

Toimituksen poiminnat