AkiK Pohjoisen Kuningas

EHYT Ry:n viski-kampanjan masinointisyytös on naurettava

Ehkäisevä Päihdetyö EHYT Ry varoittaa sivuillaan kansalaisia viskikohuun liittyvästä virheellisestä tiedosta ja väittää, että alkoholi/panimoteollisuus olisi masinoinut some-kampanjan estääkseen tulevat lakimuutokset. EHYT Ry:n omasta toiminnasta voisi kirjoittaa pidemmästikin, mutta tyydyn tässä vain selittämään auki, miksi ainakaan suuria suomalaisia alkoholiteollisuuden yrityksiä ei juurikaan kiinnosta masinoida tällaista kampanjaa.

 

Suomessa kulutetaan suurin piirtein yhtä paljon alkoholia, oli mainonta sallittua tai sitten ei. Mainonta ei juurikaan muuta kulutettua alkoholimäärää; se vain siirtää kulutusta tuoteryhmien sisällä tuotteesta toiseen. Vanhoja tuttuja tuotemerkkejä nautitaan lähes aina samassa suhteessa, johtuen niiden keskinäisestä kamppailusta mainoskampanjoiden ja läsnäolon muodossa.

 

Jos kuitenkin päädyttäisiin tilanteeseen, jossa käytännössä kaikki mainonta olisi kiellettyä, vanhat toimijat todennäköisesti vakiinnuttaisivat oman asemansa alkoholintuottajina ja muodostaisivat tosiasiassa kartellin, joskin ilman hinnoista sopimista. Itseasiassa tällainen parantaisi merkittävästi vanhojen toimijoiden voittoja, sillä mainoskampanjat tekevät usein ison loven panimoiden liikevaihtoon.

 

Ulkomaalaisten isojen brändien ei myöskään tarvitse olla huolissaan suomalaisten naurettavasta lainsäädännöstä, koska näemme niiden mainoksia vallan hyvin muunmuassa TV:stä urheilulähetysten ohessa ja internetissä täysin vapaasti.


Ainoat, joiden voisi siis kuvitella haluavan masinoida tällaista toimintaa ovat pienpanimot ja markkinoille pyrkivät toimijat, joiden ideologiaan ei yleensä kuulu tuoda mahdollisimman halvalla kännit tarjoava tuote, vaan pyrkiä nimenomaan kilpailemaan laadulla ja brändillä. Ne ovat usein niin pieniä toimijoita, että niiden voi ajatella olevan yksityishenkilöitä, joille soisi suotavan edes normaalin sananvapauden ja jonkinlaisen mahdollisuuden selvitä suurten korporaatioiden puristuksessa. Niillä tällaisen masinoimiseen taas ei riitä rahaa eikä aikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat