AkiK Pohjoisen Kuningas

On selvää ettei demokratia toimi

Toivottavasti heräsit. EU on laajentamassa omia kansalaisiaan valvovaa järjestelmää isolla vaihteella, kansalaisilta kerätyin verovaroin. Minun täytyy kysyä että missä vaiheessa demokraattista päätöskoneistoa tällainen ehdotus on tehty ja kenen huolestuneen kansalaisen pyynnöstä tällaista järjestelmää on alettu rakentaa? Lähde: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/595798/Valtava+valvontakoneisto+syntyma...

Koska järjestelmä itsessään maksaa varmasti miljardeja euroja ja se rajoittaa hyvin voimallisesti kansalaisten vapauksia, täytyisi sille olla hyvin vahva kansalaisten tuki, niinkuin on esimerkiksi on sosiaalitukijärjestelmällä ja maanpuolustuksella. Eli onko todellisuudessa olemassa 50% kannatus kansan parissa tällaisen järjestelmän pystyttämiseen.

Tämä EU:sta, mutta osataan sitä meillä kotisuomessakin. Ministeri Kyllönen ajaa yhä autojen satelliittivalvontajärjestelmää ja uusiin autoihin seuranta on tulossa jo ensi vuonna. Onko tällä tuki yli 50% kansasta. Järjestelmä tulee varmasti maksamaan satoja miljoonia ja jatkossa jokin taho tietää alati missä päin kansalainen kulloinkin liikkuu. Lähde: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3121985/uusiin-autoihin-paik...

Perinteisesti ajatus menee ilmeisesti niin ettei turvallisuudelle ja ihmishengelle voida asettaa hintaa. Onko näin? Miljardien järjestelmä muutaman kymmenen ihmishengen pelastamiseksi? Eikö nämä rahat tulisi käytetyksi paljon tehokkaammin esimerkiksi terveydenhuoltoa parantamalla tai tarjoamalla lääkkeitä vähävaraisille?

Oletko varmasti äänestänyt oikein? Voitko edes varmistaa ettei äänestämäsi rakas edustaja käänny sinua vastaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

"Oletko varmasti äänestänyt oikein? Voitko edes varmistaa ettei äänestämäsi rakas edustaja käänny sinua vastaan?"

Ja ettei äänestämäsi edustaja johtajansa käskystä käänny sinua ja lupaamiaan asioita vastaan puoluekurilla?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Sepäse, demokratian ongelmat ovat moninaiset.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Reagointi Sveitsin kansanäänestykseen osoitti myös osaltaan, miten epätoivottu ilmiö demokratia on Euroopan Unionissa.

Volkswagen järjesti Yhdysvalloissa työntekijöidensä parissa äänestyksen, missä saattoi valita ammattiliittoon kuulumisen ja työpaikkansa välillä. Presidentti Obama oli kevyttä kauraa mielipiteineen tässä asiassa.

Korporaatiot ovat kasvaneet ohi demokratiasta, joka on myös liberaalikapitalismin kanssa sovittamattomassa ristiriidassa.

Todellisuudessa tarvetta olisi suurelle talousdemokraattiselle reformille, vaikka näitä ei saa missään mediassa esille.
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/160810-mark...

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Talousdemokratian ongelma on se, ettei se todellisuudessa poikkea nykyisestä järjestelmästä muutoin kuin siinä että viimeinenkin korporativismin ja rahan painamisen kontrolli poistuisi lopullisesti. Eli siis yritettäisiin korjata liiallisen sääntelyn ja vallan keskittämisen ongelmia lisäämällä sääntelyä ja vallan keskittämistä.

Tämä aiheuttaisi läjäpäin lisää ongelmia ja pahentaisi entisiä.

Talousdemokratia vähentäisi kilpailua valtion kanssa ja käytännössä mahdollistaisi vain entistä totalitäärisemmän hallinnon. Vain vallassa olevat vaihtuisi. Kokeilkaa jotain muuta, esimerkiksi sitä että valtion valtaa kavennettaisiin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Talousdemokratia on vasta pohjatyövaiheessa ja sellaisenaan kovin keskeneräinen. Et näköjään lukenut blogiani lainkaan, koska siitä olisi käynyt ilmi juuri ne asiat, joihin nyt puutuit.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #5

Luin. Valta keskittyisi keskuspankille ja enemmistön diktatuurilla päätettäisiin millaista liiketoimintaa, työtä, seksiä ja viihdettä saa harjoittaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #6

Kyllä systeemin täytyy toimia niin, että jos saavutat jollakin alueella riittävän kannatuksen vaikka niiden viihdepalvelujen tarjoamiseksi, niin luvat on myönnettävä kun saat rahoituksen kasaan tavalla tai toisella.

Asiakkaat sitten viime kädessä ratkaisevat, oliko investoinnissa jotain järkeä. Pahennustahan sellainen herättää tietyissä piireissä, eikä tämän kokoiseen maahan monta Las Vegasia mahdu. Yhden menestyksen kiihkossa tänne yleensä rakennetaan pikavauhtia kymmenen lisää ja sitten niistä ei enää mikään kannata.

Vaikka näetkin sosiaalisen paineen pelkästään esteenä, niin samalla se on kuitenkin markkinaa tasapainottava tekijä, eikä esittämiini ylilyönteihin mennä niin helposti.

Itse en ole kiinnostunut tuontyyppisistä palveluista lainkaan, mutta en lähtisi estämäänkään, jos paikka on sopiva, eikä toiminnasta koidu kohtuutonta haittaa muille. Yrittäjän luulisi pitävän siitä huolen, koska leveämpi leipä on siitä kiinni.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #10

"Sosiaalinen paine" toimii nimenomaan vapaassa markkinataloudessa asiakkaista kilpailtaessa. Asiakkaiden preferenssit ja yrityksen suorituskyky sitten kertovat sen että mikä näistä kilpailijoista on se paras vaihtoehto.

Miten tuo sinun sosiaalinen paineesi muuttaisi yritysten toimintaa, jos keskusjohtoisesti jokin taho päättäisi ENNEN yrityksen perustamista onko sille tarvetta? Ainakaan tuo ei lisää kuluttajan eli kansalaisen valinnanmahdollisuuksia vaan pitää tyytyä siihen yritykseen jonka olemassaolon on virkamies sallinut. Käytännössä kaikista kampaamoyrityksistä ei voitaisi järjestää kansanäänestystä koska silloin kansanäänestyksiä olisi satoja päivässä.

Totta kyllä että jo asemansa vahvistaneilla yrityksillä tämä olisi aivan ekstaattista kun keskusjohtoisesti päätettäisiin montako yritystä saa tietystä alasta kilpailla. Uusia aloja ei edes päästettäisi syntymään itsestään, vaan ne syntyisivät pääasiassa vain jos jo vakavarainen yritys päättää sille tielle lähteä. Ja kaikki tietyn alan toiminnot keskittyisivät vain muutamille valtavan kokoisille ketjuille; joka kylältä löytyisi vain Arinan kampaamo. Millä tavalla tämä on tarkoituksenmukaista?

Tiedän mikä on talousdemokratian takana: taloudellinen turvallisuus. Sama asia ajaa myös sosialismia. Käytännössä kumpikaan ei voi ilman totalitääristä hallintaa tarjota minkään tason turvallisuutta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #11

Tarkemmin lukemalla olisit huomannut, ettei valtiovallalla tai edes maakuntahallinnolla olisi tuossa mallissa päätäntävaltaa.

Joudut tietysti etsimään porukan, joka haluaisi viihdeklubinne toteuttaa ja sitten etsiä kunnan, jonka intresseihin suunnitelma sopii. Äänestystulos ratkaisee.

Jos saisit vapaasti perustaa klubisi hetken mielijohteesta, saattaisit tulla jälkikäteen savustetuksi ulos markkinoilta tai olisit ainakin koko ajan julkisen paineen alaisena, mikäli olet valinnut väärän sijainnin. Ala on kaikkialla vähän NIMBY, eli vaatii tavallista enemmän suunnittelua ja vaivannäköä. Laajassa mitassa yhteiskunnallinen kestävyys ei siedä kovin hervottomia vapauksia.

Jos haluat demokratiaa, sinun on myös siedettävä sen rajoitteita.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #13

Minä puhuin siitä että keskitetyn vallan päätökset eivät jäisi pelkästään talouteen liittyviin asioihin. Kielletään homoseksi kun sitä ei harrasta vähintään 50% väestöstä, ja sitäpaitsi homostelu on iljettävää.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

EU.n mepeistä yht.766 on 13kpl suomalaisia, ei tuokaan määrä oikein suomalaisen etuja pysty ajamaan. Suomeen rakennetaan kiivaasti tuulivoimaloita joiden kannatus oli mitattu yli 90 prosenttiin rakennuslupien saamiseksi. Järjestelmän kustantaa yhteiskunta, voitot valuu maasta ulos. Itsessään tuulivoima on kannattamaton sähköntuotantomuoto. Mutta valtavilla ennakkovalmisteluilla ja kanpanjoilla on saatu poliitikot myöntämään valtion takuuhinta syöttötariffin muodossa sille. Kallista sähköä, eikä edes saada tuulivoimala kohtaisia tuotantolukuja esille..

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tässä törmäämmekin juuri vallan keskittämiseen. Vaikka jostain päin eurooppaa löytyisikin enemmistö kannattamaan jotakin päätöstä, se ei välttämättä millään lailla sovellu kaikille alueille eikä kaikille kansalaisille.

Mitä suurempaa aluetta demokraattisesti hallinnoidaan, sitä suuremmat ovat ongelmat. Yksilöiden kohdalla ongelma on varsinkin ikävä jos et pysty edes maata vaihtamalla valitsemaan itsellesi sopivampaa vaihtoehtoa.

Petrik Halinen

Vahva valtio vaarantaa turvallisuuttani kaikkein eniten. Eläminen valvontayhteiskunnassa ei ole elämisen arvoista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mielestäni ministeri Kyllönen melko selkosanaisesti kertoi EU:n päättäneen jo 2015 vuodeksi kaiken mitä hän vain tuo ilmi. Syyttävä sormi pitäisi osoittaa toiseen suuntaan,mutta voidaanhan aina sanansaattaja ampua.

Mitä tulee talousdemokratiaan niin se vain kääntää valta-asemia jotka minusta on melko selkeästi nähtävissä taloudessa tällä hetkellä.. ei pankeilla kuulu olla tuollaista valtaa kuin niillä nyt on. Ei millään yrityksellä kuulu olla yhteisöstä sellaista valtaa kuin nyt on. Minusta tämä pitäisi olla melko selkeää,mutta ei se ilmeisesti ole,jos sokeasti luotetaan markkinatalouden aarioihin niiden kaikkivoipaisuudesta ja luopeudesta.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tarviiko suomen etunenässä mennä rahojaan tuhlaamaan moiseen typeryyteen? Kyllösen tai kenenkään muun toimesta.

Ja mitä siihen valtaan tulee niin hajautettu valta on aina parempi kuin keskitetty valta. Pankki ja kysyisen pankin virkailija pystyy keskitettyä virkamieskoneistoa paremmin arvioimaan lainaa tarvitsevan henkilön lainan tarpeen ja maksukyvyn. Kyseessä ei todellisuudessa edes ole siis vallan jakamista vaan riskien hallintaa.

Virheetönhän tuo järjestelmä ei ole, mutta paljon parempi kuin ilman vastuuta arvottoman rahan painaminen. Se mikä on ongelma nykypäivänä on etteivät pankit enää ole millään muotoa vastuussa typerästä päätöksestä ja toisaalta se, että valtio kannustaa leväperäiseen lainanantoon muunmuassa pitämällä korkotason keinotekoisen alhaalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kai Suomen tarvitsisi..mutta jostain syystä Suomen pitää joka asiassa olla ensimmäinen.

Hajautettu valta..yhteisön valta voidaan hajauttaaa aina vain uudestaan ja aina vain uudestaan sitä lähdetään keräämään yhtenäiseksi. Onkohan ajattelussa jokin virhe,jos se alkaa toistamaan itseään?

"Pankki ja kysyisen pankin virkailija pystyy keskitettyä virkamieskoneistoa paremmin arvioimaan lainaa tarvitsevan henkilön lainan tarpeen ja maksukyvyn."

Aha..eli mitään kriisiä ei siis olekkaan olemassa. Talousdemokratiahan ei muuttaisi pankkien arviointia lainasta,koska edelleen pankit saisivat lainata,mutta ei luoda. Ja sekin on tiemmä vain yksi malli.

"Virheetönhän tuo järjestelmä ei ole, mutta paljon parempi kuin ilman vastuuta arvottoman rahan painaminen."

No tuo arvoton raha..juu..turhaa hölinää. Mikä tahansa raha voi olla arvotonta,pankkien luomakin,mutta jostain syystä et näe sitä arvottomana,vaikka sitä on rutosti enemmän kuin valtioiden valuuttaa liikkeellä.

"Se mikä on ongelma nykypäivänä on etteivät pankit enää ole millään muotoa vastuussa typerästä päätöksestä ja toisaalta se, että valtio kannustaa leväperäiseen lainanantoon muunmuassa pitämällä korkotason keinotekoisen alhaalla."

Nyt pääsit itse kirjoittamaan ettei pankit tee järkeviä päätöksiä...joten missä ero? Valtio ei pidä mitään korkotasoja missään vaan keskuspankki joka on irrallinen valtiosta,teidän ideologianne tahdosta. Keskuspankki sitten taas pitää vain ohjauskorkoja alhaalla ja markkinat säätelevät loput korot..no miksi markkinat pitävät korot alhaalla?

Tähän on yksinkertainen vastaus olemassa,mutta tiedätkö sinä sitä noin markkinataloushenkisenä ihmisenä? Näetkö sen hötön läpi mitä sinulle on opetettu..?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta Vastaus kommenttiin #17

"Aha..eli mitään kriisiä ei siis olekkaan olemassa. Talousdemokratiahan ei muuttaisi pankkien arviointia lainasta,koska edelleen pankit saisivat lainata,mutta ei luoda. Ja sekin on tiemmä vain yksi malli."

Yksityisten ottamat lainat eivät ole JUURI NYT ongelma muutoin kuin siksi ettei lainaa oteta tarpeeksi ja talous vedä. Tämä taas aiheuttaa sen etteivät valtiot kykene luottaamaan siihen että niiden tulot kasvaisivat riittävästi kattamaan kasvavat menot. Tällöin valtiot velkaantuvat kun leikkauksia ei tehdä ja siitä nyt sitten seuraa mitä seuraa.

Vapailla markkinoilla määräytyvä korko olisi moninkertainen nykyiseen verrattuna. Käytännössä on liian iso asia tällaiseen kommenttiin kerrottavaksi miten koronmuodostus toimii mutta EKP:n asettamalla ohjauskorolla on suuri merkitys. Mutta valtioiden taloudelle korkeat korot olisivat kuolinisku ja olisihan se ikävää myös alemmalle keskiluokalle, joka ei enää voisi ostaa unelmiensa omakotitaloa 60 vuoden laina-ajalla.

Euroopan keskuspankilla on selkeä EU:n (ja sen jäsenvaltioiden) asettama tehtävä joten sitä tuskin voidaan pitää millään muotoa valtioiden tahdon ulkopuolisena.

Hajautettuna typerät päätökset aiheuttavat vähemmän tuhoa kuin keskitetysti tehdyt typerät päätökset, siinä ero. Miten voi olla että valtiosta huomattavasti pienemmän yrityksen huonot päätökset muuttuvat erinomaisiksi kun ne tehdään valtion tai liittovaltion kabineteissa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

"Yksityisten ottamat lainat eivät ole JUURI NYT ongelma muutoin kuin siksi ettei lainaa oteta tarpeeksi ja talous vedä."

Kyllä vain...ja siksi yksityisten ottamat lainat ovat ongelma,koska yksityisten ottamat lainat ovat lähes tapissaan ja valloillaan on velkasaturaatio.Valtiot velkaantuvat myös sen vuoksi,koska valtiot koittavat pönkittää yrityksiä jotta ihmisillä olisi töitä...eli oikeus elämään. Näin olemme arvottaneet itse elämän.

"Vapailla markkinoilla määräytyvä korko olisi moninkertainen nykyiseen verrattuna."

Tuota..en oikeastaan ymmärrä tätä shittiä.. liikepankit voivat vapaasti määritellä korkonsa,mutta eivät tätä tee kuitenkaan niin kuin sinä odotat niiden tekevän. Syykin on edelleen selvä..ne saavat valtaa sitä kautta ja sinä kannatat tätä. EKP:n määrittelemä korko on oikeastaan nollassa joten se ei voi vaikuttaa oikeastaan silloin mitenkään markkinoilla määräytyvään korkoon vaan nyt pallo on pankeilla ja mitä ne tekevätkään..hankkivat valtaa kuten mainitsin ja tämä hankinta mekanismi on mitä ilmeisin,jos vain jaksaa ymmärtää sitä.

"Mutta valtioiden taloudelle korkeat korot olisivat kuolinisku ja olisihan se ikävää myös alemmalle keskiluokalle, joka ei enää voisi ostaa unelmiensa omakotitaloa 60 vuoden laina-ajalla."

Itseasiassa mitä korkeammaksi valtioiden korot muodostuisivat liikepankkien toimesta niin sitä nopeammin ihmiset kaataisivat nykyisin järjestelmän missä yhteisöt eli valtiot tässä tapauksessa ovat pankkien liekassa. Se,että et ole ymmärtänyt vielä talouden perustuvan kysyntään kertoo rumaa jälkeä...voidaan toki olettaa,että ongelmat jäisi vain alemmalle keskiluokalle,mutta kyllä siinä yritysten tuotteiden kysyntä romahtaisi..sinun talousmallisi varmaankin perustuu vain tarjonnalle tai sille,että työ luo rahaa talouteen mikä on normaali vinksahdus.

"Euroopan keskuspankilla on selkeä EU:n (ja sen jäsenvaltioiden) asettama tehtävä joten sitä tuskin voidaan pitää millään muotoa valtioiden tahdon ulkopuolisena."

Kyllä vain..mutta on olemassa hierarkioita,mitkä ylittävät euroopan valtiot ja täten myös määrittelevät EKP:n roolia.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Eihän tässä ketjussa eikä myöskään Isosaaren viimeisimmässä tekstissä puhuta mitään mistään vallan keskittämisestä, vaan juuri päinvastoin sen hajauttamisesta ja paikallistamisesta, myös rahoituksen jakamisen suhteen.

Valtion ja keskuspankin tehtäviksi uusitussa oman rahan mallissa jää suurempien kansallisten projektien valmistelu, rahavirtojen kontrollointi yksityispankkien suuntaan ja takaisin, sekä rahan määrän säänteleminen verotuksen avulla. Ei tässä mikään viittaa keskusvaltaan, järkevään ja demokraattiseen kokonaissuunnitteluun kylläkin, eikä siinä ole mitään pahaa. Turha on hosua ja hötkyillä, kun pelissä on kansantalouden toimivuus ja kehittäminen. Kokonaislaatuun kannattaa satsata, niin sisämarkkinoilla kuin viennissäkin.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

"Mielestäni ministeri Kyllönen melko selkosanaisesti kertoi EU:n päättäneen jo 2015 vuodeksi kaiken mitä hän vain tuo ilmi. Syyttävä sormi pitäisi osoittaa toiseen suuntaan,mutta voidaanhan aina sanansaattaja ampua."

Näinkö? Velvoittaako EU jatkuvaa satelliittipaikannusta autoihin? Eikö se velvoita vain hätäpaikannusta kolarin JO SATUTTUA?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Ja miksi puhutte asian vierestä? Ette halua tunnustaa että kannatatte kaikkea valvonnan laajentamista? Myös itseänne koskevaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä höliset..voitko tunnustaa,että mitä laajemmin rahan eli talouden annetaan vallata ihmiselämää sitä tarkemmin sitä pitää valvoa,että numerot vastaisi todellisuutta? Tämä on länsimaalaiseen mustavalkoiseen logiikkaan sisäänkirjoitettua rationaalisuutta. Siitä vain miettimään.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

En, kaikella omallatunnolla en voi tunnustaa. Päinvastainen mielipide olisi suorastaan häiriintyneen vihamielinen kaikkea ihmisten vapaaehtoista toimintaa vastaan.

Mitä vähemmän ihmisten välistä kanssakäymistä, eli yleisimmin kaupankäyntiä, hallinnoidaan, sitä paremmin talous ja sitä kautta myös ihmiset voivat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #21

Puhumme hieman eri näkökannalla asiasta.. en sanonut sanaakaan kaupankäynnistä vaan siitä,että mikäli markkinat valtaa koko elämän niin sitä tarkemmin markkinoiden pitää saada tietää mitä siinä elämässä tapahtuu milläkin sekunnilla. Aivan kuten aikoinaan keksittiin tietokoneet seuraamaan tarkasti mitä pörssissä tapahtuu ja reagoimaan siihen. Ihmiselämän kuitenkin on hankalampaa ja sitä varten sitä pitää seurata ja valvota tarpeeksi,että sitä voitaisiin rahallistaa ja kaupallistaa.

Kommentissasi vain höpisit idealistisuutta..mutta se reaalisuus miten kaikki toteutuu jäi jonnekin höpöttimeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli pankit ja samalla myös johtajat vähintään työpaikan menetyksellä joutuisivat vastuuseen lainaamistaan rahoista niin pankkikriisit jäisivät nopeasti historiaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyllönen on hämmästyttävän tietämätön hallinnon alansa asioista, tai sitten hän ei vaan välitä - kunhan on umpimähkäisesti sinnepäin.

Saksassa on nimenomaan tietoturvahuolten takia korostettu sitä, että vuoden 2015 alusta uusiin autoihin tuleva eCall -varuste on nukkuva systeemi, joka herää lähettämään ainostaan onnettomuuden tapahduttua - oletettavasti airbagin anturin tietojen perusteella. Tämäkin koskee ainoastaan uusia autoja. Suomessa on kolme miljoonaa autoa ja uusia myydään runsaat 100 000 vuodessa. Kestää varsin kauan ennen kun laite on kaikissa autoissa. Veronkannon gps-paikannin tulisi sen sijaan heti kaikkiaan autoihin.

Tuo EU:n valtava valvontajärjestelmä ei tarkemman tiedon puutteessa tunnu kovin uskottavalta. Kyse voi olla taas suomalaisen virkakunnan haave- ja harhakuvasta.

Tietojen tallentamisella on toinenkin puolensa,joka voi palvella myös yksilön oikeusturvaa. Oleellista on Se, mihin tarkoitukseen tietoja kerätään ja kuka niihin pääsee käsiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset